Експерти предупреждават, че Европа е изправена пред "епидемия от рак", ако не бъдат предприети спешни действия за ускоряване на лечението и изследванията в тази област, след като близо един милион нови случая не са били навреме диагностицирани заради пандемията от новия коронавирус. За това съобщи електронното издание на британския "Гардиън", информира БТА.

Въздействието на COVID-19 и концентрирането върху инфекцията разкриват слабостите на здравните системи по отношение на изследването и лечението на рака на континента. За това предупреждават авторите на доклада "European Groundshot - Addressing Europe's Cancer Research Challenges: a Lancet Oncology Commission" - представители на научни, здравни и пациентски организации в Европа, публикуван от специализираното издание "Лансет".

Една от неочакваните последици от пандемията е вредният ефект от скоростното пренасочване на здравни услуги към борба с инфекциите от новия коронавирус и локдауните върху лечението и медицинските услуги за пациенти с онкологични заболявания, както и върху изследванията в тази област.

"За да подчертаем мащабите на проблема, отбелязваме, че по наши оценки около един милион случая на рак не са диагностицирани в Европа по време на пандемията от COVID-19", пишат авторите в "Лансет онколъджи".

Те отбелязват, че се увеличават данните за пациенти, диагностицирани в напреднал стадий на рак в сравнение с периода преди пандемията. Експертите предупреждават, че в следващите години това ще подложи на все по-сериозен натиск здравните системи в Европа. 

След анализ на данни авторите на доклада установили, че в първата година от пандемията лекарите на континента са прегледали с 1,5 милиона пациенти с рак по-малко, отколкото предишни години. Всеки втори пациент с онкологично заболяване не е получил навреме нужното му лечение - операция или химиотерапия.

Пропуснати са били около 100 милиона предвидени прегледа за скрийнинг.

"Смятаме, че са били пропуснати приблизително един милион случая на рак в Европа по време на пандемията", каза проф. Марк Лоулер от Куинс юнивърсити в Белфаст, водещ автор на изследването.

"Сега се надпреварваме с времето, за да открием тези пропуснати заболявания".

Той изтъква и вредния ефект върху онкологичните изследвания в този период, когато лаборатории спираха работа и бяха отлагани или прекратявани клинични изпитания в първата вълна от пандемията.

"Разтревожени сме, че Европа се е устремила към пандемия от рак през следващото десетилетие, ако здравните системи и изследванията на рака спешно не бъдат издигнати като приоритет", каза той.