Ако се стигне до трети мандат и той бъде връчен на БСП партията ще положи усилия за преговори за съставяне на правителство. Това заяви лидерката на БСП Корнелия Нинова след заседание на националния съвет.

"Очакваме мандатоносителя от "Продължаваме промяната" да проведе разговорите докрай и да гарантира 121 депутати най-малко. Ако те не осигурят такава подкрепа, утре няма да бъде внесен кабинет. Ако такава подкрепа бъде осигурена, Националния съвет реши - одобрява програмата за правителството. Доволни сме от нея заради силния социално-икономически пакет", каза соцлидерката.

В БСП са удовлетворени и от това, че в програмата е записано да се положат дипломатически усилия за нормализиране на диалога между България и Руската федерация с оглед българския национален интерес.

БСП ще поиска и по-стегнато да се вземат решения в коалицията чрез специалния секретариат към коалиционния съвет, но с уговорката, че ключови решения от националната сигурност и за външна политика ще се вземат само след обсъждане на коалиционен съвет.

Пред пленума лидерката на БСП Корнелия Нинова е съобщила, че в бъдещо правителство партията ще запази 4-те си министерства. Кандидатът за премиер Асен Василев я уведомил, че до довечера има гарантирано мнозинство, в петък ще внесе проект на кабинет със структура и министри. Ако пък няма такова мнозинство утре ще върне мандата неизпълнен.

Все още не било ясно как ще се разпределят министерските кресла, които са овакантени от "Има такъв народ".

Нинова е изтъкнала, че приортитетите на БСП, свързани най-вече с цените и доходите, присъсътват в програмата на бъдещото правителство.