Бившият японски премиер Шиндзо Абе бе прострелян в гръб тази сутрин по време на предизборна реч. Той участва в проява в град Нара преди насрочените за неделя избори за горната камара на парламента.

Полицията е задържала нападателя на местопрестъплението. Заподозрян за атаката е 41-годишният Тецуя Ямагами. По-рано той е служел във военноморските части на Силите за самоотбрана на Япония. Ямагами обяснил на полицията, че бил недоволен от политиката на Абе и затова искал да го убие, съобщи японската телевизия Ен Ейч Кей.

Според службата за пожарна безопасност Абе не дава признаци на живот и е в състояние на кардио-респираторен арест, съобщи телевизия Ен Ейч Кей. Франс прес отбеляза, че това е терминът, който се използва в Япония, преди лекар да констатира официално смъртта.

Състоянието на бившия премиер на Япония Шиндзо Абе е много тежко след извършената срещу него атака с огнестрелно оръжие. Това заяви днес японският премиер Фумио Кишида, цитиран от Ройтерс.

"Моля се за оцеляването на Шиндзо Абе", добави той. "Ще ми се да вярвам, че са били взети достатъчно мерки за сигурност, но разследването ще даде отговор на този въпрос", подчерта той.

Атаката е шок в страна, която е една от най-безопасните в света и с едни от най-строгите закони за контрол върху оръжията, припомня Асошиейтед прес.

67-годишният Абе се оттегли като министър-председател през 2020 г., заради здравословни проблеми. По това време той разказа пред репортери, че е разочарован от това, че е оставил много от целите си недовършени. Той говори за неуспеха си да разреши проблема с японците, отвлечени преди години от Северна Корея, териториалния спор с Русия за Курилските острови и да ревизира антивоенната японска конституция. Особено последната цел бе причина той да бъде толкова спорна фигура в японския политически живот.

Неговият ултранационализъм разгневи Кореите и Китай, а стремежът му да подобри отбранителните способности на Япония разгневи много японци. Абе не успя да постигне заветната си цел да пренапише официално изготвената от САЩ пацифистка конституция поради слабата обществена подкрепа.

Поддръжниците на Абе посочват, че неговото наследство е по-силната връзка между САЩ и Япония, която има за цел да укрепи отбранителната способност на Япония, предава Асошиейтед прес. Но Абе си създаде и врагове, като прокара своите отбранителни цели и други спорни въпроси през парламента, въпреки силната обществена опозиция.

Абе е знатно политическо потекло - той последва стъпките на своя дядо, бившия премиер Нобусуке Киши. Политическата му реторика често се съсредоточаваше върху превръщането на Япония в "нормална" и "красива" нация с по-силна армия и по-голяма роля в международните дела.

Посланикът на САЩ в Япония Рам Емануел изрази тъга и шок от стрелбата.

"Абе-сан беше изключителен лидер на Япония и непоколебим съюзник на САЩ. Правителството на САЩ и американският народ се молят за благополучието на Абе-сан, семейството му и народа на Япония", написа той в Twitter.