Бившият японски премиер Шиндзо Абе почина от раните си, след като бе прострелян на предизборна проява в японския град Нара. 

Това съобщи японската телевизия NHK.

Абе бе прострелян в гръб тази сутрин по време на предизборна реч. 67-годишният бивш лидер на управляващата Либерално-демократическа партия участва в проява в град Нара преди насрочените за неделя избори за горна камара на парламента.

Полицията е задържала нападателя на местопрестъплението. Заподозрян за атаката е 41-годишният Тецуя Ямагами. По-рано той е служел във военноморските части на Силите за самоотбрана на Япония. Ямагами обяснил на полицията, че бил недоволен от политиката на Абе и затова искал да го убие, съобщи японската телевизия Ен Ейч Кей.

Смъртоносният атентат предизвика шок в страната, която се смята за една от най-безопасните в света по отношение на престъпността и с едни от най-строгите закони за контрол върху оръжията, припомня Асошиейтед прес.

67-годишният Абе се оттегли като министър-председател през 2020 г., като обясни решението си със здравословните си проблеми. Малко преди да освободи поста си той разказа пред репортери, че е разочарован от това, че е оставил много от целите си недовършени. Абе посочи като свои провали неуспеха да разреши казуса с японците, отвлечени преди години от Северна Корея, териториалния спор с Русия за Курилските острови, както и да ревизира антивоенната японска конституция. Последната цел бе причина той да бъде толкова спорна фигура в японския политически живот.

„Починна един прекрасен човек, голям демократ, борец за многополюсен свят. Скърбя заедно със семейството му, приятелите му и японския народ. Бруталното и подло убийство на Шиндзо Абе шокира целия свят“, написа в туитър председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.