Заповедта за задържане от 18 март 2022 г. и на Севделина Арнаудова е незаконна. Това постанови Софийският районен съд, след като се произнесе в същата посока и за другите двама ВИП арестанти - Бойко Борисов и Владислав Горанов.

Става въпрос за прословутото полицейско задържане на тримата, което е залегнало като архаична "принудителна административна мярка" в Закона за МВР - то не подлежи на съдебен контрол в реално време и който и да го жали пред съда, почти задължително печели.

Точно в същата посока се произнесе СРС и за Борисов, и за Горанов, които бяха ефектно - но безрезултатно откарани в сградата на ГДНП вечерта на 17 март. После прокуратурата отказа изобщо да ги привлече като обвиняеми.

Сега съдия Петя Данаилова припомня, че основание за самата заповед е образуваното производство по члена от НК за изнудване: "за съпричастност на лицето към действия, с които е принудил другиго да се разпореди с вещ или със свое право, или да поеме имуществено задължение го заплаши с насилие, разгласяване на позорящи обстоятелства, увреждане на имущество..." и т.н. Самата заповед за Арнаудова е от 02 ч през нощта на 18 март.

Съдът приема, че само с посочването на члена от НК и обвиненията, не е изпълнено изискването за излагане на фактическите основания за задържане на лицето.

Мотивът е "класика" - липса на мотиви у органа на МВР:

"... не става ясно въз основа на какви факти административният орган е направил своето обосновано предположение за евентуалната съпричастност на задържаната С. А. в извършване на конкретно престъпление и за необходимостта за прилагане на принудителна административна мярка задържането", пише съдът.

И на няколко места посочва, че липсва фактическа аргументация. И че тя трябва да е налична там - на момента.

"Подобни мотиви не могат да се обективират впоследствие, включително и по време на процеса по оспорване на заповедта. Следва да се отбележи, че в посочената преписка не се съдържат данни да са били предявявани обвинения при задържането на лицето С. А., нито са налице данни същата да е имала поведение, с което да е създала пречки или затруднения за разследване."

Съдът припомня, че тази мярка е крайна - тя би трябвало да ограничава едно лице само да не се укрие или да не извърши престъпление. Припомня се и чл. 5, параграф 2 от Европейската конвенция за правата на човека - всяко арестувано лице да знае защо е лишено от свобода, както и да му се даде възможност да отрече извършването на престъплението

Затова и съдебният състав намира, че заповедта е постановена при съществено нарушение на административните правила и е незаконосъобразна.

Главна дирекция ''Национална полиция'' ще трябва да заплати на Арнаудова сумата от 520 лв. за разноски по делото, от която 480 лева – адвокатско възнаграждение, 10 лева – внесена държавна такса и 30 лева - държавна такса за частна жалба.

Решението подлежи на обжалване.