Мандатът ще бъде върнат неизпълнен. Това каза премиерът Кирил Петков по повод правителството с кандидат премиер Асен Василев.

От думите на Петков стана ясно, че той не е оптимист към този момент за кабинет в рамките на това НС. Според него следващите избори ще бъдат референдум "за" и "против" мафията.

"Видяхме през днешния ден, че няма 121 души, които да не ги е страх", добави той. 

Василев ще бъде в президентството днес в 17.00 ч.

"Толкова много осъзнаваме тежестта на отговорността, която имаме, че дори днес сутринта продължихме комуникацията с "Има такъв народ" да оставим политическите разлики настрана.

Молим ги да са далеч от задкулисието. Към този момент мисля, че мандатът ще бъде върнат, защото нямаме 121 депутати. Ще бъдем до последния момент отворени за диалог, но дори да не се случи, ще знаем, че сме изпълнили обещанието си към българския народ", каза Петков.

И допълни:

"Защо ние сме толкова сигурни, че не можем да направим поредна сделка със задкулисието? Можеше да дадем 2 милиарда на 8 човека, които да направят магистрали по стария начин, а ги дадохме на българския народ, на младите семейства, на пенсионерите, за бензина. Тези два милиарда отидоха в джобовете на всички българи, не на 8 души".

По повод бъдещите мандати за правителство той каза, че ще бъде подкрепен всеки, но не и Борисов, Трифонов, Пеевски.

"Някакви външни сили да нареждат в парламента - също няма да го допуснем", заяви Петков.

Попитан дали от ПП ще подкрепят мандат на "Има такъв народ", той отговори:

"Ние осъзнаваме тежестта и ще говорим с абсолютно всички. Големият проблем е, че влизаме в политическа криза. Това ни вкарва в трудност при преговорите с партньорите ни за това какво би направило едно бъдещо правителство относно газа - дали ще се плаща в рубли например. Затова тези партньори изчакват", коментира Петков.

Според него навлизаме в политическа криза и се изпускат редица шансове - законопроектите, нужни за Плана за възстановяване и устойчивост, промените в КПКОНПИ и др.