Да се работи за по-технократско правителство с хоризонт на управление до 1 януари 2024 г.

Това предлага съпредседателят на ДБ Христо Иванов пред бТВ. Той уточни още по-рано през деня в парламента, че ако "Демократична България" получи третия мандат, ще направи всичко възможно да го реализира.

Според него ярките политически фигури трябва да направят крачка встрани в името на важните за България приоритети. 

“Редно е да направим един технократски кабинет, да не се опитваме да парцелираме и да завладяваме територии, а да дадем път напред на хора, на които можем да имаме доверие. Призовавам да се фокусираме върху големите задачи и предизвикателства, но и върху големите възможности пред България в следващата година”, заяви той.

Иванов уточни, че ако е необходимо, ще разговаря с Тошко Йорданов и лидера на ИТН Слави Трифонов. Според него е ключово да се премине от междуличностни нападки към фокусиране върху приоритетите на държавата.

“С Тошко Йорданов от три парламента имаме бурна история, но може би съм си извлякъл уроци. Трябва да разделяме личната емоция. Длъжни сме в името на надеждата на хората да разговаряме и ще разговаряме, независимо от личните истории. Затова и със Слави Трифонов бих разговарял”, каза той.

“Ако мандатът бъде даден на “Демократична България”, капиталът, с който ще влезем, е възможността да разговаряме с всички бивши партньори, изхождайки от един малко по-спокоен тон и по-нормални отношения. Трябва да се опитаме малко да успокоим топката”, добави Иванов.

При получаването на трети мандат “Демократична България” ще внесе декларация за гласуване в парламента с национални приоритети, за да се провери дали има достатъчно голямо мнозинство за подкрепата им.

“Ако се окаже случайно, че има готовност за определени формулировки, тогава ще знаем, че усилието да бъде намерено мнозинство си струва. Мнозинство бихме  търсили в рамките на досегашните четири партньора, започвайки от “Продължаваме промяната”. Моралното право остава тяхно”, каза той.

И още:

”Ще избегнем търсенето на подкрепа извън досега управляващите формации. Все още не можем да търсим подкрепа ГЕРБ, макар да се опитваме да наложим един по-диалогичен подход към тях в реализиране на националните приоритети”.

Радев да проведе още един кръг консултации преди третия мандат

По-рано през деня Иванов каза, че ако първият мандат не бъде реализиран, "Демократична България" отправя призив към президента да проведе още един кръг консултации с партиите преди връчването на третия мандат.

"Интересите на страната са за това да има управление, защото следващата една година ще е ключова за справянето с поредицата от кризи и завършването на интеграцията ни в ЕС и НАТО.

Ако изпуснем този времеви период, хвърляме страната в още един кръг на конфронтация и политическа неизвестност. Това може да се окаже изключително вредоносно за страната. Нашият призив е с първия мандат да бъде излъчено управление", каза Иванов.

И допълни:

"Въпреки че остават само часове, считаме, че наистина трябва да се подходи изключително отговорно към тази ситуация, независимо от тяснопартийните интереси. Включително "Демократична България", която е готова за избори и очаква подобряване на своите резултати.

Заедно с това, след дискусия с нашите органи и парламентарната група, заявяваме, че сме готови да участваме в по-нататъшни консултации".

Иванов отговори уклончиво на въпрос дали от "Демократична България" биха подкрепили правителство с мандат на БСП. По думите му, ако от БСП получат третия мандат, въпросът ще бъде обсъден.

Още в началото на деня очакване, че мандатът няма да бъде изпълнен

Очакванията са мандатът на "Продължаваме Промяната" да не бъде изпълнен и да не бъде избрано правителство с премиер Асен Василев.

Това коментира на влизане в Народното събрание другият съпредседател на „Демократична България“ Атанас Атанасов.

Той изтъкна, че все още не е говорено за персонален състав и структура на кабинета, което според него е показателно.

Според Атанас Атанасов нови консултации ще помогнат на държавния глава да установи "коя е тази политическа сила, която има способността чрез диалог да намери мнозинство за съставяне на правителство".

През последната седмица представители на "Продължаваме промяната" разговаряха с „Демократична България“ и БСП в търсене на необходимите 121 гласа за сформиране на парламентарно мнозинство.

По Конституция това не е задължително и кабинет може да бъде избран и с по-малко депутати - повече от половината от присъстващите.

Самият Атанасов бе първият, който съобщи, че Кирил Петков няма да е кандидат за премиер и тогава заяви, че шансовете за бъдещ кабинет се увеличават.

Шефът на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов коментира, че има повече очаквания за третия мандат.

Президентът Румен Радев ще приеме в 17 ч. на "Дондуков" 2 номинирания за министър-председател Асен Василев.

Пред бТВ шефът на парламентарната група на БСП Георги Свиленски заяви, че шансовете за кабинет на Асен Василев са 50:50.

"Ние разчитаме на отговорността на народните представители. Ако няма воля да се работи в този парламент отиваме на избори", коментира Свиленски.