Мъжът, арестуван днес на местопрестъплението, след като простреля бившия японски премиер Шиндзо Абе, призна изцяло вината си, съобщи полицията, цитирана от агенция Киодо.

Четиридесет и една годишният Тецуя Ямагами е казал по време на разпита, че е бил гневен на организация, за която е мислел, че има връзки с Абе, но добави, че тази ненавист не е била свързана с политиката.  Полицията ще разследва дали бившият премиер наистина е имал връзки с организацията, спомената от заподозрения.

"В интерес на следствието полицията засега не може да даде по-подробна информация", каза полицейски говорител.

Атентаторът е признал, че е използвал самоделно огнестрелно оръжие. В апартамента му полицията е открила също още няколко самоделни оръжия и експлозиви, като на място работят сапьори, а жителите на съседните сгради са били евакуирани.

Туитър и компанията майка на Фейсбук "Мета" казаха днес, че изтриват всички видеа с атентата срещу Абе, които нарушават правилата им за вредно съдържание, посочва Асошиейтед прес. В социалните медии циркулират множество видеозаписи от атаката, показващи атентатора, който стреля с двуцевно оръжие два пъти по Абе. Някои видеа показват отделни моменти преди и след атаката, а други моментите на двата изстрела.

Абе, който се оттегли през 2020 г. от премиерския пост, беше прострелян по време на произнасянето на реч на предизборно събитие, след което бе откаран в болница, където почина.