Принц Уилям си навлече яростни критики в Уелс, където бе на посещение във вторник в качеството си на... принц на страната, част от Обединеното кралство.

Местните недоволстват, че престолонаследникът открито показа подкрепата си за националния отбор на Англия преди Световното (20 ноември - 18 декември). Той се срещна с отбора на Гаре Саутгейт малко преди да замине за Катар. Получи специален подарък, а на свой ред пожела успех на селекцията.

Уилям бе провъзгласен за принц на Уелс, след като баща му Чарлз стана крал. В малката държава поначало смятат, че тази титла трябва да се връчва на уелсец, нещо, което не е ставало от 1282 г. насам.

"Разбира се, той може да подкрепя който си иска и като президент на Английската футболна федерация е разбираемо, че се среща с футболистите, но сигурно разбира и, че в същото време да носи титлата принц на Уелс е съвсем неуместно, се възмути в профила си в Туитър уелският актьор Майкъл Шийн. - Никакво притеснение? Никакво чувство в ситуацията?"

"Поддържам Англия от много малък, но съм за националния отбор на Уелс по ръгби. По този начин виждам нещата аз, отговори принц Уилям. - Трябва да внимавам, защото ако спра внезапно да подкрепям Англия и започна да поддържам Уелс, това не е коректно и за спорта. Не мога да направя това."

"Можем само да се съгласим за нашето несъгласие", му отговори Елин Джоунс, който е шеф на парламента на Уелс.

Жребият постави Англия и Уелс в една група на Световното, като другите тимове са САЩ и Иран. Това е първо участие на "драконите" на финали на Мондиал от 1958 г.  насам.

Уилям бе на второ посещение в Кардиф, откакто получи титлата. За разлика от баща си Чарлз през 1969 г., той е заявил, че не предвижда грандиозна церемония.