Китайски говорител обвини Канада в четвъртък, че се държала по „снизходителен начин“ след напрегнат разговор между президента Си Цзинпин и канадския премиер Джъстин Трюдо, предаде Асошиейтед прес. Агенцията отбелязва, че противоречията са подчертали дълбочината, до която са паднали двустранните отношения.

Коментарите на говорителя на външното министерство Мао Нин идват, след като Си нахока Трюдо на срещата на върха на Г-20 в сряда заради медийни съобщения за по-ранна среща между двамата, на която Трюдо е изразил загриженост относно китайската намеса във вътрешните работи на Канада. Очевидно спонтанният разговор с присъстващ преводач е бил заснет на видео.

Мао отрече Китай някога да се е месил във вътрешните работи на други държави и каза, че Канада е отговорна за влошаването на отношенията.

„Канада трябва да предприеме конкретни действия за създаване на условия за подобряване на отношенията между Китай и Канада“, каза тя на брифинг. По думите ѝ разговорът е бил „съвсем нормален и не трябва да се тълкува, че президентът Си е критикувал или обвинил някого“.

Мао добави, че е имало явна липса на уважение от страна на Канада.

„Китай няма никакъв проблем да води откровен диалог с други страни“, каза тя. „Но ние се надяваме, че такъв откровен диалог ще се основава на равно третиране и взаимно уважение, вместо да критикуваме другия по снизходителен начин“.

Обръщайки се към Трюдо Си каза: „Всичко, което обсъждахме, е изтекло във вестниците; това не е уместно".

„И това не е... начинът, по който се проведе разговорът, ако има искреност от ваша страна“, каза Си, а в този момент Трюдо го прекъсна и пристъпи към него.

„В Канада ние вярваме в свободния, открит и откровен диалог и това ще продължаваме така“, каза Трюдо. „Ще продължим да работим конструктивно заедно, но ще има неща, по които няма да сме съгласни“.

„Нека първо създадем условията“, отговори Си. Двамата си стиснаха ръцете след кратката среща.

Мао каза, че нищо от думите на Си не трябва да се тълкува като заплаха.

„Както можете да видите от видеото, смятам, че е съвсем нормално двамата държавни глави да имат кратък разговор по време на среща на Г-20. Двете страни просто излагаха своите позиции“, каза тя.

АП припомня, че отношенията между Канада и Китай се обтегнаха още през 2018 г., когато Канада по искане на американското правосъдие арестува Мън Ванжу, главен финансов директор на "Хуавей" и дъшеря на основателя на компанията. В отговор Китай арестува двама канадски граждани. Те бяха върнати в Канада миналата година. В същия ден Мън се върна в Китай, след като постигна споразумение с американските власти.

Канада забрани на съобщителните си оператори да използват оборудване на "Хуавей" в мрежите си от пето поколение заради връзките на компанията с Китайската комунистическа партия и с Народноосвободителната армия. Пекин определи забраната и обвиненията срещу Мън като политически мотивиран опит да се пречи на китайското икономическо и технологично развитие.