"Ние от хартиената бюлетина няма да се откажем. Няма да се откажем и от машинното гласуване. Да въведем същите машини като в САЩ, Великобритания, Австралия. Нямаме доверие на машините от Венецуела.

Моето предложение към колегите: още днес да се върнем и пред вас - медиите, да отворим отново тема, не само за Изборния кодекс."

Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след заседание на парламентарната група.

Вчера той намекна, че партията може да отстъпи по този въпрос. Каза, че ГЕРБ "нямат зор", защото са победили на последните избори с изцяло машинно гласуване. И поиска да се дадат гаранции, че това гласуване не се манипулира.

Според Борисов "Продължаваме промяната" и "Демократична България" прикриват провалите си в енергетиката с шумните си реакции около промените в Изборния кодекс.

"На тях им трябва нещо, за да отидат на избори и дв викат: тия са лошите", каза още Борисов.

Той все пак обясни, че в ГЕРБ са готови да разговарят за сигурността на кода и "флашките".

Борисов се изказа противоречиво по повод това дали депутатите от ГЕРБ ще се върнат в зала.

Днес в началото на заседанието парламентът не успя да събере кворум. Депутатите от "Продължаваме промяната" и "Демократична България" още вчера заявиха, че няма да влизат в зала, докато промените в Изборния кодекс влязат на второ четене. Това тяхно действие е протест срещу връщането на хартиената бюлетина.

Днес депутатите от ГЕРБ също не влязоха в зала заради сутрешното заседание. Борисов първо каза, че щом едни не се регистрират, и неговата парламентарна група няма да го прави.

"Какво да правят там, докато другите ви дават интервюта в коридорите?!", заяви Борисов.

После обясни, че бойкотирането на работата на парламента е безотговорно, защото не могат да се приемат законопроекти. А депутатите трябва да приемат такива заради реформите по Плана за възстановяване и устойчивост, срещу които страната може да получи над 1.4 млрд. лв.

В крайна сметка депутатите от ГЕРБ се върнаха в зала и парламентът събра кворум.