Депутатите на ГЕРБ-СДС да преосмислят позицията си по част от промените в Изборния кодекс, които доведоха до остри реакции в парламента днес от страна на "Продължаваме промяната" и "Демократична България". Това поиска от ръководството на парламентарната група лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той говори в пряко излъчване във фейсбук от централата на партията.

Борисов се изказа завоалирано. Но все пак от думите му се разбра, че ГЕРБ могат да се откажат от подкрепата си за връщането на хартиените бюлетини и да подкрепят създаването на многомандатен избирателен район "Чужбина".

"Ние зор от това нямаме. Ние искаме справедливост, честност. Упрекът ми и молбата ми е да не бързате. Нищо не налага такъв драматизъм. Общественият съвет към ЦИК - нещо, което ние сме създали, не трябва да бъде закрит. Удвоете го.

Предлагам да говорите с колегите. Много разумно да направите всичко възможно да гарантирате 100% честността на тези машини. Район "Чужбина" - оставете го. Оставете старите правила - 40 човека, не 100. (подписа за разкриване на секции в чужбина - б.р.).

Ние сме ги били по техните правила и пак ще ги победиме. Вие ще им връщате избиратели, хората ще мислят, че ние имаме изгода. Оставете им район "Чужбина". Да, ДПС ще са най-облагодетелствани. Но те не го разбират.

Нямаме повод да се вкарваме в тема, за да ни говорят за хартиена коалиция. Дрън-дрън.

Говорете с колегите от "Демократична България". Те имат разумни предложения. ПП-тата ми е ясно какво целят".

Това каза Борисов.

В края на излъчването зам.-председателят на партията Томислав Дончев заяви, че ГЕРБ ясно трябва да се определят като реформистка сила и че нямат нищо общо с партиите на статуквото.