В Русия по отношение на държавния глава трябва да се използва думата "владетел", а не понятието "президент", което е "чуждо за руското ухо", посочват от ЛДПР, цитирани от РБК.

"В съветските години той (терминът "президент" - бел. ред.) беше използван критично, всички президенти бяха в западния свят. И изведнъж през 1991 г. това име се утвърди у нас", обявиха от пресслужбата на партията на покойния "либерал" и вечен другар на Путин - Владимир Жириновски

Въпросът за замяната на дефиницията бе повдигнат по време на подготовката на промените в Конституцията през 2020 г., но в крайна сметка не беше разгледан.

"Всички партии и обществени организации, участващи в този процес, дадоха свои предложения по този въпрос. Имахме голям набор от идеи, някои от тях бяха приети. Но точно това предложение за преименуване на длъжността "държавен глава", за съжаление, тогава не беше прието. Но продължаваме да вярваме, че това би било правилното нещо", казаха от партията.

Постът президент на СССР през 1990-1991 г. е заеман от Михаил Горбачов. По-късно длъжността и правомощията на президента бяха включени в Конституцията на Русия.