35 от 48 изследвани марки сирена имат по-високо водно съдържание, отколкото е позволено. Това сочи проучване на „Активни потребители”, цитирано днес от Нова тв.

Цялата таблица с резултатите от изследванията може да видите тук.

Според наредбите сиренето може да съдържа до 60% вода, но при 35 марки  съдържанието е било над 65%. А в един от проверените продукти е дори 87%.

Този продукт няма нищо общо със сиренето, казва молекулярният биолог д-р Сергей Иванов.

„При високото водно съдържание и влагозадържащите агенти се образуват след време вещества, които не бива да се консумират”, обясни още д-р Иванов тази сутрин.

„То няма хранителни свойства и има намалени жизненоважни за организма бактерии”, казва и Симеон Присадашки от Асоциацията на млекопреработвателите в България.

Според Присадашки продукт, който съдържа 87% вода, не може да се нарича сирене.

Д-р Иванов обясни, че цената не е гаранция за качество.

„Половината от скъпите марки - над 16 лева на килограм, са с повече вода”, обясни той.