САЩ осъдиха поредния ракетен опит на Северна Корея, който се оказа, че е бил изпитание на балистична ракета с голям обсег, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Според Япония ракетата има необходимия обсег, за да порази Американския континент. Според Южна Корея ракетата е била междуконтинентална балистична ракета.

"Това изстрелване представлява безсрамно нарушение на много резолюции на Съвета за  сигурност на ООН и ненужно покачва напрежението, като същевременно рискува да дестабилизира ситуацията със сигурността в региона", заяви Ейдриън Уотсън, говорителка на Националния съвет за сигурност към Белия дом.

Тя подчертава в изявление, че президентът на САЩ Джо Байдън и неговият екип ще продължат консултациите в тясно сътрудничество със съюзниците си и партньорите си във връзка с новия ракетен опит на Пхенян.

"Вратата за дипломацията не е затворена, но Пхенян трябва незабавно да престане с дестабилизиращите си действия и вместо това да избере дипломатическата ангажираност", допълва говорителката.

Изпитанието бе извършено в момент, в който в Банкок се провежда срещата на върха на страните от Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество.

Заради изпитанието лидерите на САЩ, Южна Корея и Япония и още няколко техни съюзници ще проведат спешна среща в кулоарите на форума на АТИС, предадоха световните агенции. Според източници под "още няколко съюзници" се имало предвид Нова Зеландия, Австралия и Канада.