Разследващите са открили следи от експлозиви на мястото на повредените тръбопроводи на "Северен поток", което потвърждава, че е имало саботаж, обяви шведски прокурор в петък, цитиран от Ройтерс.

Шведските и датските власти разследват четири дупки в тръбопроводите "Северен поток" 1 и 2, които свързват Русия и Германия през Балтийско море.

Миналия месец Дания заяви, че предварителното разследване е показало, че течовете са причинени от мощни експлозии.

"Анализът, който вече е извършен, показва следи от експлозиви върху няколко от обектите, които бяха открити", се казва в изявление на шведската прокуратура. "Разследването е изключително сложно и всеобхватно. Продължаващото разследване ще определи дали могат да бъдат идентифицирани заподозрени", добави той.

От прокуратурата отказаха повече коментари.

Според германския вестник "Билд" има две версии как е извършен саботажът. Според едната взривовете са сложени от руски спечцасти, по-точно от морска бригада 561, която е част от ГРУ. Нейното седалище е в град Приморск на Балтийско море и според датски разследващи е нужно само лодка и екип от водолази, за да се взривят газопроводите. Шведите разглеждат пък другата версия - взривовете да са извършени с подводен дрон. Това означа, че вероятно са заложени на тръбите много по-рано от задействането им.