Домакинът на Световното първенство Катар успя да притисне ФИФА да забрани изцяло продажбата на алкохол на стадионите. Бира и всичко останало ще се продава на определени "по-закътани" места. 

За това съобщи първо вестник "Таймс", а след това новината бе потвърдена от ФИФА.

Продажбата на алкохол в Катар е стриктно контролирана, но до днес имаше споразумение на стадионите, покрай тях, във фен-зоните и в хотелите ще бъде предлагана бира почти целодневно, макар и на баснословни цени. Поне това обещаха домакините след дълги пазарлъци с ФИФА.

Малко повече от две денонощия преди откриването на най-голямото спортно събитие обаче настъпии промяна. А това може да докара главоболия на централата и да взриви първенството, тъй като запалянковците няма да харесат тази мярка.

Пивоварната "Будвайзер" е един от най-големите спонсори на ФИФА, но компанията бе помолена да премести щандовете си за продажба на бира на по-прикрити места. "Таймс" дори твърди, че Катар иска да стигне по-далеч и в момента води разговори с ФИФА и "Будвайзер" за цялостна забрана. 

"Скай Нюз" потърси за коментар представители на "Ей Би ИнБев", която притежава пивоварната. 

"Бяхме информирани на 12 ноември и сега работим с ФИФА за преместване на концесионните обекти на указаните места. Ще опитаме да предоставим на феновете възможно най-добра услуга, въпреки обстоятелствата", казват от компанията.

Малко по-късно компанията оповести, че няма да проведе определени активности заради забраната. "Ами това е несериозно", гласеше съобщение на фирмата в "Туитър", изтрито малко по-късно.