Футболни фенове са резервирали над 90 хиляди места за настаняване по време на Световното в Катар. Тук попадат стаи, апартаменти, вили и други помещения, съобщават организаторите.

Свободни са още 25 хил.

"Пазарът продължава да бъде отворен за широката общественост и привържениците имат време да планират и резервират", заяви Омар Ал-Джабер от организационния комитет във видео, записано под огромна тента.

Тя ще служи като една от седемте зали за хранене във фенско селище край столицата Доха.

Катар предлага нощувки по 200 долара в една от шестте хиляди нови спални кабини, подредени в съседство на дълги редове. Край тях има изграден временен супермаркет, големи екрани на отрито и изкуствено затревяване. След турнира Катар ще дари спалните кабини на "бедни страни", добавя Ал-Джабер. 

Емирството очаква близо 1,2 милиона посетители по време на Мондиала, а пикът на туризма се очаква да бъде в периода 24-28 ноември, когато играят всички отбори. Ал-Джабер казва още, че средната продължителност на престоите е за седем нощувки. 

Най-големият хотелски оператор в Европа, Accor, се грижи за поддръжката на почти всички спални помещения. Сред тях има и 5 хиляди, разположени в три круизни кораба, които ще пуснат котва в пристанището на Доха. Други хиляда тенти ще бъдат ситуирани в малък остров северно от Доха.

В случай на природни бедствия като пясъчни бури, които могат да направят тентите ненадеждни за спане, организаторите ще предложат "резервни стаи в различни региони".