Софийската градска прокуратура образува досъдебно производство срещу МВР служители.

Не се съобщават имена т.е. - дали това е Симона Реадева, както и дали само тя е разследвана за покровителство на шофьора, който уби две млади жени на 5 юли - Георги Семерджиев.

Както от СГП вече съобщиха, тези материали бяха отделени от другото дело - за самата катастрофа. По него Симона Радева е само свидетел 

Иначе новото дело е за престъпление по служба - по чл. 282 от НК, т.е. - трябва задължително да се докаже пред съда, че въпросният МВР служител е действал "с цел да набави за себе си или за другиго облага".

Разследването е за... 

"... евентуално нарушаване на служебните задължения от служители на МВР, включително на КАТ-СДВР, за покровителстване на обвиняемия Г. С., както и за търговия с влияние."

Иначе младата приятелка на Семерджиев е охранителен полицай в Първо, т.е. - излиза, че не става въпрос само за нея.

По-рано днес бе съобщено, че Симона Радева е отстранена и срещу нея започва вътрешно прозводство. Тя обаче, преди да изтрие профилите си в социалните мрежи, заплаши, че "всеки ще си сърба попарата".

Ето и пълния текст на съобщението на ПРБ:

СГП образува досъдебно производство за престъпление по служба във връзка с данни за евентуално нарушаване на служебните задължения от служители на МВР

Софийска градска прокуратура (СГП) образува досъдебно производство за това, че в периода 2021 г. до 05.07.2022 г. при условията на продължавано престъпление длъжностно лице от структура на МВР е нарушило служебните си задължения с цел да набави за себе си или за другиго облага и от това са настъпили значителни вредни последици – престъпление по чл. 282, ал. 2 във вр. с ал. 1 във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК.

Досъдебното производство е образувано след проверка, извършена по отделени материали от воденото срещу обвиняемия Г. С. дело за пътнотранспортно произшествие, настъпило на 5 юли т. г., при което е причинена смъртта на две лица. Материалите са отделени във връзка със събрани в хода на разследването по делото за пътнотранспортното произшествие данни за евентуално нарушаване на служебните задължения от служители на МВР, включително на КАТ-СДВР, за покровителстване на обвиняемия Г. С., както и за търговия с влияние.

След анализ и преценка на всички данни, събрани в хода на проверката, прокурор в СГП е счел, че са налице достатъчно такива за извършено престъпление от общ характер и е образувал досъдебно производство за престъпление по служба.

Предстои провеждане на разследване по делото, в хода на което ще се установи дали евентуално са налице достатъчно доказателства за извършено от служител на МВР престъпление.