Четвъртата доза от ваксина срещу COVID-19 осигурява 72 на сто намаляване на смъртните случаи сред най-уязвимите групи в Израел. Това сочат изводите от научно изследване, осъществено от Университета на Тел Авив, университета "Бен Гурион" и здравното министерство на страната. То е публикувано в сп. JAMA Internal Medicine, съобщава The Times of Israel.

Проучването анализира данните за възрастните хора, които са били имунизирани с четвъртата доза, и които живеят в социални домове. Прави се сравнение с онези възрастни от домовете, които са получили три дози. То е осъществено по време на последната вълна на коронавируса през зимата, когато доминираше вариантът Омикрон.

Резултатите показват, че четвъртата доза на ваксината на "Пфайзер" намалява риска от хоспитализация с над 60 на сто, с 34 на сто спада опасността от инфекция.

"Най-важното послание е, че четвъртата доза е осигурила защита за най-уязвимата група - възрастните хора в домове", обяснява епидемиологът проф. Хитам Мусен от Университета на Тел Авив, един от авторите на изследването.

"Четвъртата доза намалява хоспитализациите и смъртните случаи", добавя той.

Според учения резултатите оправдават решението на Израел да въведе прилагането на четвъртата доза през декември м. г., нещо, което в тази държава се случи много преди подобни стъпки да бъдат предприети в други страни.

Изследването е мащабно, включва 40 хил. възрастни хора, които живеят в институции, които са под наблюдението на Министерството на здравеопазването. То сравнява 24 088 обитатели на старчески домове, които са получили четвърта доза, с 19 687, които са с трета доза, сложена до четири месеца преди проследяването от страна на учените.

"Научихме, че имунитетът намалява с времето, но четвъртата инжекция активира неутрализиращи антитела в по-големи количества, отколкото това става при третата доза", казва Мусен пред израелското издание.