Министърът на регионалното развитие в оставка Гроздан Караджов пак иска пари от правителството - този път обаче в пъти по-малко от първоначалните 3,9 млрд. - "само" 420 млн. лв.

Те ще бъдат отклонени от бюджета на АПИ, който тази година е рекордно висок, и ще отидат за ремонт на общински пътища и ВиК проекти.

Именно ремонта на пътища и начинът, по който работят основните фирми на пазара обаче бяха причината "Продължаваме промяната" да се скарат с "Има такъв народ" и в крайна сметка това бе един от поводите за разпадането на управляващата коалиция. Според премиерът в оставка Кирил Петков Караджов иска да отклонява държавни средства към определени фирми, които извършват прекомерно много нарушения.

Караджов пък твърдеше, че премиерът го е накарал да им плати. В крайна сметка възможността му да прави харчения бе ограничена и Министерски съвет ще трябва да определи дали и колко от тези 420 млн. лв. да отпусне. По всяка вероятно ще се проверят и одобрят част, но не всички от проектите.

Първоначално средствата към програмата на общините бяха за над 3 млрд. лв., при сериозен интерес - над 1400 подадени проекта, мнозинството от тях за ВиК. Комисията, подбирала проектите, е назначена от Караджов.

В докладът липсват и имената на избраните изпълнители.