Член 99 от Конституцията, който урежда т.нар. "парламентарна рулетка" с мандатите за съставяне на правителство е доста неясен и предполага различни тълкувания. При внимателен прочит на текста може да се стигне до извода, че реално тази процедура няма краен срок

Ето какво пише в този текст:

Чл. 99.

(1) Президентът след консултации с парламентарните групи възлага на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група, да състави правителство.

(2) Когато в 7-дневен срок кандидатът за министър-председател не успее да предложи състав на Министерския съвет, президентът възлага това на посочен от втората по численост парламентарна група кандидат за министър-председател.

Както е видно няма изрично записан срок, в който президентът трябва да връчи втория мандат.

(3) Ако и в този случай не бъде предложен състав на Министерския съвет, президентът в срока по предходната алинея възлага на някоя следваща парламентарна група да посочи кандидат за министър-председател.

Не е ясно за какво се отнася изразът "в срока по предходната алиниея". Дали в този срок президентът трябва да връчи третия мандат или в този срок третият мандат трябва да бъде върнат - изпълнен или неизпълнен. По-скоро този срок се отнася до връчването на мандата, което би трябвало да означава, че за неговото връщане краен срок няма,

(4) Когато проучвателният мандат е приключил успешно, президентът предлага на Народното събрание да избере кандидата за министър-председател.

(5) Ако не се постигне съгласие за образуване на правителство, президентът назначава служебно правителство, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори в срока по чл. 64, ал. 3. (до два месеца - б.р.) Актът, с който президентът разпуска Народното събрание, определя и датата на изборите за ново Народно събрание.

Ясно е, че до два месеца, след като третият мандат е върнат трябва да има парламентарни избори.

"Конституцията не е разписание на влак".

Това коментира пред Клуб Z доц. Наталия Киселова. И допълни, че идеята на текстовете е да се създаде максимална възможност за съставяне на парламентарно правителство.

Киселова посочи, че за първия и за втория мандат няма записан срок, в който президентът да ги връчи. Основният закон се  "забързва" чак на третия мандат. Според решение на Конституцонния съд от 1992 г. при трети мандат кандидатът за премиер също трябва да го върне до една седмица - изпълнен или неизпълнен.

Киселова изтъкна, че в конституциите на други страни с парламентарно управление изобщо няма записани срокове за връчване на мандати. И припомни, че едно от правителствата на Ангела Меркел в Германия е било договаряно 8 месеца. Тя призна, че на теория и в България преговорите за правителство могат да продължат 8 месеца. Но изтъкна, че опозицията няма да търпи това.