Политическият дебат от последните дни се премести в студиото на "Панорама" в БНТ. В него участваха Даниел Лорер ("Продължаваме промяната"), Георги Свиленски (БСП), и Христо Иванов ("Демократична България"). Дистанционно в предаването се включи и Йордан Цонев (ДПС).

Основаната тема на дебатите бе връщането на хартиените бюлетини.

"Онези, които бутат изборния кодекс, те бутат към избори. Да слязат от този предизборен експрес. Да кажат ясно какво се случва. Да изтеглят този законопроект. Да споделят спокойно за какво става дума. Ако те считат, че това е по-важно от бюджет, война, план за възстановяване

Когато гласувахме с хартия имаше близо половин милион невалидни бюлетини. Не знам дали редовното правителство се проваля или се формира. Задаваща се коалиция подплатена с хартиената бюлетина.

Това заяви Лорер. Той допълни, че ако се стигне до втори мандат "Продължаваме промяната" ще предложи правителство на малцинството.

"С много ясна програма. Който иска - да я подкрепи", каза Лорер.

Цонев първо обясни защо не е отишъл в студиото.

"Телевизията е блокирана, всички входове са блокирани, не можем да влезем да изразим волята на нашите гласоподаватели. Отвън са гласоподавалите на "Продължаваме промяната" и "Демократична България.

Сами разбирате, че ние също можем много лесно да докараме нашите привърженици. Но от това няма да спечели нищо българската демокрация. Протестът е хубаво нещо, но не когато се пречи на другите да работят".

Това каза Цонев, коментирайки факта, че протестиращите срещу хартиената бюлетина по същото време в центъра на София, бяха обградили сградата на телевизията.

"Силово е това, което се случва отвън. Силово налагане на малцинството над мнозинството", каза още Цонев.

Той повтори, че ДПС предлага 100% машинно гласуване, но с други машини - като тези в САЩ.

Според Георги Свиленски истинският протест ще започне след няколко седмици, когато няма бюджет.

"Аз най-искрено съм агитирал, че машинното гласуване елиминира недействителните бюлетини. Винаги сме били за смесено гласуване", каза Свиленски.

Христо Иванов заяви:

"Тази битка изобщо не сме я търсили. Положиха се неимоверни усилия за диалог. И в този момент на черния кон се появява Корнелия Нинова с тема, която е ясно, че ще бъде разделяща.

Това е първият законопроект, който минава. Ние се отбраняваме, това не е наша битка. Отбраняваме на гражданите правата. Никой тези граждани не може да ги изкара, да ги докара. Те излизат, защото си бранят павата",

Според Иванов не става дума просто за изборни права.

"Става дума за тестване на общественото мнение за формиране на коалиция", убеден е той.

Според Иванов хората, които са на площада, не са различни от мнозинството българи,

"Хората, които са на площада, не са различни от мнозинсрвото българи. Когато някой пипа техните права това да не се случва среднощ. Вермахта, който минава през зелена градниа. Така се държаха. Демонстрация на сила.

Той искал диалог, ама такъв диалог, че за една нощ да ги прекараме. Става дума за тестване на взаимното доверие дали може да стане управленска", каза Иванов.

И допълни по отношение на хартиената бюлетина:

"Не го правете контрабанда, не го правете с ритник".

Георги Свиленски репликира:

"Когато гласуват за хартиени смаолети може, за хартиени бюлетини не може".

А Йордан Цонев заяви:

"Съмняваме се, че в тези машини софтуерът е манипулиран в полза на "Подължаваме промяната" и "Демократична България".