Симпатизанти на "Демократична България", "Продължаваме Промяната"  на партия "Зелено движение", на "Спаси София", Правосъдие за всеки, БОЕЦ и др. излязоха на протест пред Народното събрание.

Причината са промените, приети в Изборния кодекс на второ четене в Правната комисия, с които според гражданите "Хартиената коалиция" е прегазила Изборния кодекс.

Събитието бе озаглавено "За честни и свободни изори". На площада имаше може би 2000-3000 души.

Много хора и млади семейства дойдоха с деца пред сградата на Народното събрание, въпреки дъжда и лошото време.

Имаше плакати "Не на хартиената мафия!" и "Ще позволим ли да откраднат изборите?".

Както и:

"Спрете опраскването на Изборния кодекс" - с използване на думата, станала символ на задкулисие още от записите "Яневагейт".


 

Ето какво казаха някои от протестиращите пред Българското национално радио:

"Тепърва гражданският протестен вот ще се организира, защото е безобразие, това което се случва през последните година-два, през последните 12 години преди това. Организираното невежество ни възмущава".

"Смятам, че това с хартиените бюлетини е много голямо връщане назад. Просто не сме в Европа, а сигурно отиваме в най-изостаналата част на Африка".

Сред хората излязоха лидерите на ПП и на ДБ.

През следващата седмица в сряда парламентарната група на "Продължаваме промяната" ще влезе в парламентарна зала с очакване да има предложение за оттегляне на редакциите на Изборния кодекс и създаване на временна комисия, която в рамките на един месец да приеме промени в кодекса.

Ето какво заяви Кирил Петков:

"Българският Мадуро е Борисов, защото българският Мадуро - Борисов е избрал тези машини. Не е нормално да казваш "ние сме и за хартиена бюлетина и за машини, но да премахнеш Обществения съвет към ЦИК, да премахнеш всичките други неща, да го направиш в средата на нощта."

ДБ, ПП и Зелените настояват, че промените за връщане на хартиената бюлетина са превърнали машините в принтер, а отмяната на район "Чужбина" затруднява разкриването на секции зад граница. Закрива се и Общественият съвет към ЦИК.

Гласуването на закона в пленарната зала на второ четене предстои, а от ГЕРБ вече анонсираха, че са готови за известни промени, настояват за смесено гласуване, при това с машини от САЩ.

А днес имаше и такива хвърлени послания - с хартия, но не точно изборна:

По-късно вечерта протестиращите се преместиха пред сградата на Българската национална телевизия, където се очаква да гостуват Йордан Цонев от ДПС, Даниел Лорер от „Продължаваме Промяната“, Георги Свиленски от БСП и Христо Иванов от „Демократична България“.

Събралите се протестиращи скандират "мафията вън", "никога повече ГЕРБ и ДПС", "долу ДПС" и "оставка Кошлуков".

Любопитно е, че въпреки първоначално обявения анонс - в последния момент се оказа, че Цонев ще се включи по видеовръзка - няма да идва физически на ул. "Сан Стефано" 29.