Бившият молдовски президент Игор Додон, на когото са повдигнати редица обвинения, бе освободен вчера от домашен арест и се закани да вземе участие в протестите срещу настоящия президент на бившата съветска република Мая Санду, предаде Ройтерс.

"Възнамерявам да посетя различни райони и села, за да разговарям с хората, точно както правех преди",  каза пред журналисти след отмяната от съда на заповедта за задържането му под домашен арест Додон, който бе смятан за близък до Москва по време на четиригодишното си управление.

"Да бъда освободен от домашен арест е първата ни победа. Борбата обаче продължава", допълни бившият президент.

Макар Додон да е освободен от домашен арест, разследването срещу него по обвинения в корупция и държавна измяна продължава.

Той беше победен с голяма преднина на президентските избори преди две години от Мая Санду, която се ползва от политическата и финансова подкрепа на Европейския съюз и САЩ.

Участниците в протести срещу високите цени и несигурността на газовите доставки от Русия обаче призовават от септември за оставката на правителството на Санду и предсрочни избори.

Руският газов гигант "Газпром" намекна, че може да спре газовите доставки за Молдова заради спорове за закъснели плащания.

На Додон са повдигнати няколко обвинения, включително за държавна измяна и незаконно финансиране на неговата Социалистическа партия. Последното обвинение е свързано с намиращия се в изгнание молдовски политик Влад Плахотнюк, който е главният заподозрян в банков скандал за 1 млрд. долара.

Додон, който беше под домашен арест от 26 май, отрича да е извършил нещо нередно. Въпреки това му е наложена забрана да напуска Молдова за 60 дни.

БТА