През септември и октомври 2022 г. броят на затворниците в руските изправителни колонии е намалял с близо 23 хил. души, съобщи руското издание "Медиазона".

То се позовава на официална статистика на руската Федерална служба за изпълнение на наказания. Според нея в началото на септемри 348 хиляди души са били в мъжки изправителни колонии в Русия. До октомври те спадат на 338 хиляди, до началото на ноември - 325 хиляди. Същевременно затворниците в женските колонии практически не се променя.

Това не се случва дори по време на масови амнистии, и по всяка вероятност е свързано с вербуването на затворници от наемническата групировка ЧВК "Вагнер" на п(риближения до Путин бизнесмен Евгений Пригожин. Той обещава свобода след 6 месеца служба на фронта, нужни, за да се попълнят сериозните руски загуби в Украйна. Тази операция по вербуване започна още от август, преди обявяването на масовата мобилизация.

През септември според руското издание "Важни истории" в Украйна са установени около 5786 войници, доскорошни руски затворници, а през октомври - над 20 хиляди.

"ЧВК Вагнера" ​​– российско неофициално военно подразделение, което не се отразява на баланса на военните ведомства и в регистъра на юридическите лица, но нейните бойци, по данни на многобройните журналистически разследвания, участват във военноморските операции на РФ в Сирия, Африка и във войната в Украйна.