Руски автомобили, представени като нови модели "Москвич", се оказаха китайски - на JAC, съобщиха руски медии.

Те са копие на китайския кросоувър JAC JS4 в две модификации - с бензинов и електрически двигател. Напълно идентични с оригинала - единствената разлика е името на "Москвич" и на модела - "Яуза".

Дори не е ясно дали автомобилите ще се произвеждат в Русия - в бившия завод на "Рено", национализиран и отдаден от държавата на руската столица. Там, твърди кметът Сергей Собянин, до края на годината ще са готови 400 бензинови и 200 електрически модела.

Остава мистерия и цената на "новия" "Яуза". Китайският оригинал започва от 12 900 долара - в Поднебесната империя, разбира се. Вероятно в Русия ще мине милион рубли, или 16 000 долара. Той се продава от 2020 г. - като се появи на руския пазар тази година, но се продава без реклама. Вероятно - за да не се конкурира с "Москвич".

Не е ясно кой ще купува автомобили в този ценови клас, от друга страна, и руската средна класа вече няма особен избор - редица компании прекратиха вноса на свои продукти. При това не заради войната от морални подбуди, а защото руснаците вече нямат достатъчна покупателна способност.

Любопитно е, че китайската компания JAC е китайска само наполовина - другите 50% са собственост на Volkswagen.