Световното по футбол започва днес с откриване и мача между домакините от Катар и Еквадор от 18 часа наше време на стадион “Ал Баит”.

Първият зимен Мондиал и първият в Близкия изток обаче стартира с лоша новина - футболист №1 на Европа за изминаващата година, лидер на атаката на Франция и “Реал” (Мадрид) Карим Бензема е аут заради контузия.

Това е поредна неприятна вест за селекционера на “петлите” Дидие Дешан, който е лишен също от основни играчи като Пол Погба, Н'Голо Канте и Кристофър Нкунку.

Таранът има мускулна травма, заради която напусна тренировката на тима в събота още в самото ѝ начало. Той я получи по-рано този месец в мач на “Реал”. В началото  не изглеждаше сериозна.

"Изключително тъжен съм за Карим, който си бе поставил това Световно първенство като основна цел. Въпреки този огромен удар по френския отбор, аз имам пълна вярва в останалите играчи. Ние ще направим всичко, за да се справим с това голямо предизвикателство, което ни предстои", каза в изявление Дешан.

Бензема вкара 44 гола в 46 мача през миналия сезон и помогна на “Реал” да спечели Шампионската лига и титлата в Испания, което му донесе и "Златната топка" - най-престижното индивидуално отличие е света на футбола. 

През 2014 г. той бе голмайстор за Франция на Световното в Бразилия, но след това не бе викан в националния отбор в продължение на шест години заради участието си в скандал с изнудване на съотборника си Матийо Валбуена. По тази причина Бензема не игра и на Световното първенство в Русия преди четири години, на което Франция спечели втората си титла.

През миналата година Бензема отново бе върнат в националния тим и за 16 двубоя заби 10 гола.

"Никога не съм се предавал, но тази вечер трябва да помисля първо за отбора, както винаги съм правил. По тази причина трябва да отстъпя мястото си на някой, който може да помогне на отбора. Благодаря на всички за подкрепата, която ми пращате", написа нападателят на “Реал” в профила си в Инстаграм.

Първият мач на Франция в Катар ще бъде във вторник срещу отбора на Австралия.

Отсъствието на Бензема означава, че за пръв път от 1978 г. актуалният носител на "Златната топка" няма да играе на най-големия шампионат. Последният подобен случай е с датчанина Алан Симонсен, който не играе на Световното през 1978 г. в Аржентина, тъй като неговият национален отбор не успя да се класира за турнира.