В момента не можем да говорим за отвличане и няма данни, които да сочат за това, но ще проверим всички версии. Това каза пред журналисти в Пловдив служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев по повод откриването на 12-годишния Александър от Перник. По думите му състоянието на детето отговаря на това да е пребивавало в гората през тези дни, предаде БТА. 

Детето беше намерено вчера в труднодостъпна местност над радомирското село Червена могила, след повече от седмица издирване. Той изчезна на 11 ноември при разходка в местната планина Голо бърдо. 

Демерджиев коментира, че децата с този тип аутизъм са способни да търсят и намират храна, включително и в гората, но посочи, че ще бъдат изследвани обстоятелствата до категоричния извод дали детето се е лутало в гората, държано е някъде или е било отвлечено. 

Краят на издирването не значи край на разследването, заяви на брифинг днес говорителят на Окръжна прокуратура - Перник прокурор Албена Стоилова. По думите ѝ разследването ще продължи, за да се установи дали момчето е станало жертва на престъпление. Работи се по всички възможни версии, изключена е само една - тази за най-тежкото посегателство спрямо живота.

По първоначални данни на мястото, където е открит Александър, не са открити следи, вещи и предмети на друго лице. Днес ще бъде извършен детайлен оглед. Ще бъдат разпитани и доброволците, които са го намерили.

Момчето все още не е успяло да говори. На по-късен етап, когато състоянието на детето позволява, с помощта на специалисти и в присъствието на бащата ще се опитаме да получим някакви сведения за случилото се, каза Стоилова.

Предстои да бъде възложена съдебномедицинска експертиза. Вчера детето е било освидетелствано от органа на разследването в присъствието на бащата, иззети са дрехите, с които е било намерено. Те са същите, с които се е загубило. Ще се търсят следи по тялото и по дрехите. За момента не са констатирани следи от насилие.

Очакваме медиците да определят степента на дехидратация на организма, на охлаждане, евентуално получени увреждания, дали състоянието на Александър отговаря на такъв дълъг престой на открито без намеса на друго лице, заяви прокурорът. По думите ѝ няма сведения от бащата да е искан откуп, съобщил е, че няма конфликтни отношения с никого, към него и членове на семейството му не са отправяни заплахи. 

В прокуратурата и при органа на разследването не са получавани сигнали за местонахождението на Александър, каза още Стоилова. Тя посочи също, че майката има нагласа да дойде след приключване на издирването.