Шеф готвачът Андре Токев ще бъде предаден на съд, става ясно от прокурорско съобщение от днес.

Както е известно, тв знаменитостта бе хванат да кара с четири спукани гуми по столичния Околовръстен път. Сега обвиненвието ще е по члена за рецидив - 343Б от НК, ал. 2, който в обикновения си състав предвижда "лишаване от свобода от една до пет години и с глоба от петстотин до хиляда и петстотин лева". Причината е в това, че 53-годишният Токев вече е бил осъждан за идентично престъпление.

От прокуратурата описват поведението му - 

"... обвиняемият е минал с управлявания от него автомобил през бордюр в края на улицата, което довело до изкривяване на четирите джанти, изпускане на налягането на гумите му и друга техническа неизправност".

От държавното обвинение става ясно още, че след първоначалните му показатели на съдържание на алкохол - 1.90 (с дрегер на място) и 1.79 (при кръвен тест в болницата) все пак ще претендират 2.0 промила, които е доказала допълнителна съдебна химико-токсикологична експертиза.

Ето и съобщението в оригинал:

Софийска районна прокуратура предаде на съд А.Т. , шофирал с 2 промила алкохол в кръвта

Софийска районна прокуратура внесе обвинителен акт в съда срещу 53-годишния А.Т., шофирал след употреба на алкохол, след като вече е бил осъден за идентично престъпление.
На 31.10.2021 г. около 18,00 часа в гр. София, по ул. „Околовръстен път“, А.Т. бил спрян от полицаи след получeн сигнал, че обвиняемият е минал с управлявания от него автомобил през бордюр в края на улицата, което довело до изкривяване на четирите джанти, изпускане на налягането на гумите му и друга техническа неизправност. А.Т. продължил да шофира автомобила и да криволичи с него по пътя. От допира на металните части на автомобила с асфалтовата настилка излизали искри, чувало се скърцане и стържене, но обвиняемият не спрял.

Униформените му направили тест с „Дрегер 7410+“, който отчел положителен резултат от 1,90 на хиляда промила алкохол в кръвта. А.Т. е придружен до болница, където направил кръвен тест, който отчел, че е шофирал с концентрация на алкохол в кръвта 1,79 на хиляда. Това е наложило назначаването и изготвянето на допълнителна съдебна химико-токсикологична експертиза в специализираната химикотоксикологична лаборатория, която показала, че обвиняемият е шофирал с концентрация на алкохол в кръвта си над 0,5 на хиляда, а именно 2,00 на хиляда.

Обвиняемият е осъден за идентично престъпление и към момента на извършване на деянието е бил в изпитателен срок. Той е наказван многократно с административни глоби заради неспазване на правилата за движение по пътищата.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 343Б, ал. 2 от НК.  В хода на разследването са разпитани свидетели и са направени експертизи.

Предстои делото срещу А.Т. да продължи в Софийски районен съд.