Нова епоха в астрономията обяви американската космическа агенция НАСА, като публикува първи кадри от новия телескоп "Джеймс Уеб".

Красивите космически "планини" са всъщност части от мъглявината Карина, в част от космоса, където се формират нови звезди. Снимката е заснета в продължение на 12 часа и половина - 6 експозиции по 2 часа всяка, за да може да се създаде цветният кадър, който наблюдаваме.

Астрономите от НАСА обясняват, че тази снимка представлява част от космоса с размерите на песъчинка, която сме вдигнали с ръка към небето - е най-детайлният кадър на подобно разстояние досега.

Той е възможен благодарение на новия телескоп James Webb, който излетя в орбита през декември миналата година, и с данните, обработвани от специалисти не само от НАСА, но и от Канадската и Европейската космическа агенция. Телескопът трябва да замести 32-годишния "Хъбъл", макар че снима само в инфрачервения спектър и няма да замени напълно функциите му.

Една от малките светлинки е и планета, на която спектроскопичните данни сочат, че е налице вода - което означава и потенциал за живот. Разбира се, кадърът всъщност представлява информация отпреди над 13 млрд. години - защото новият телескоп може да вижда на толкова светлинни години.