Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предлага да се отложи със седмица гласуването в пленарната зала на промените в Изборния кодекс (ИК), предаде БТА. Той отправи предложението на брифинг в централата на ГЕРБ, чиято основна тема бяха нарушения, според партията, свързани с меморандума с фонда "Джемкорп" (Gemcorp).

Тази седмица приетите от правната комисия поправки на второ четене, засягащи най-вече връщането на хартиената бюлетина, доведоха до напрежение в парламента и дори застрашиха кворума за петъчното пленарно заседание.

Какъв е този панически страх, че някой може да ти вземе флашката, попита Борисов. Той призова депутатите си да се свържат с "Продължаваме Промяната" и "Демократична България" и, ако те все още не са внесли проект за създаване на временна комисия, която да работи по промените в ИК, да станат евентуално и съвносители.

Информирайте и БСП, и ДПС, нямаме желание, нито повод, да се бърза, да се вкарва в сряда този законопроект, каза лидерът на ГЕРБ. Ние трябва да направим правителство, техническо или експертно, не можем да допуснем една седмица разлика да ни блокира, обясни той. И препоръча - крачка назад една седмица, да се изслушаме, да се възстанови диалогът. Без редовно правителство през зимата нито едно редовно решение не може да се вземе, подчерта Борисов. Този парламент може да работи само с отстъпки, убеден е той.

Бойко Борисов обясни, че не са водени разговори със Стефан Янев за подкрепа на трети мандат, ако той отиде при "Български възход". Първо трябва да се направи документ, около който да се обединят партиите и всяко решение на следващия кабинет да не се подкрепя, ако не е в този план, смята лидерът на ГЕРБ. По думите му ГЕРБ, като отговорна политическа сила, работели по такъв документ.