Меморандумът за инвестиции между българската държава и фонда "Джемкорп" (Gemcorp) за около 1 млрд. лв. не е прекратен, въпреки обещанието и взетото решение за това. Това заявиха днес от ГЕРБ по време на специална пресконференция. В нея участие взеха Десислава Трифонова, Делян Добрев и Тома Биков. Министър Росен Христов по-късно потвърди, а пред Клуб Z бившият министър Александър Николов - отрече. Ето хронологията. 

Припомняме, че меморандумът бе подписан по време на правителството на Кирил Петков. Малко по-късно се появиха и съмнения, че зад Gemcorp стоят руски финанси. Българският представител в него е работил и в известна руска банка. Идеята беше фондът да инвестира в енергетийната сфера, говореше се, че става дума за гигантската батерия, залегнала в Плана за възстановяване. След като скандалът избухна, правитеството обеща да прекрати меморандума. 

"Цялата ни енергетика е дадена на концесия на една офшорка от правителството на Кирил Петков. Меморандумът с "Джемкорп" не е прекратен. Подаваме сигнал до ДАНС, МВР и Европейската комисия", заявиха днес от ГЕРБ. 

По думите им, те разполагат с документи за твърденията си и могат да ги докажат. 

"Кирил Петков се е надявал да се върне на власт и три месеца е крил доклада на ДАНС, а на скрито заседание е взето решение, че договорът ще се прекрати, но той не е прекратен", обяви Трифонова. 

И добави: 

"Цялото говорене на Кирил Петков, че меморандумът с "Джемкорп" е прекратен, е било само да ни се замажат очите. В Министерство на енергетиката е извършвана дейност по унищожаване на документи с цел прикриване на цялата далавера. Има заплаха за националната сигурност. Ще пуснем сигнал до ДАНС и МВР".

Делян Добрев съобщи, че ще бъде подаден сигнал към Главна дирекция "Конкуренция" и главна дирекция "Енергетика" на Европейската комисия.

Трифонова допълни, че ще искат създаването на временна парламентарна комисия в 48-ото Народно събрание.

"Призоваваме министър-председателя и министъра на енергетиката да оповестят всички документи, с които разполага правителството за аферата "Джемкорп". Проследяваме и други министри и министерства от кабинета "Петков". Следващия път ще си поговорим за МОСВ, което е не по-малко затънало в схеми. ПП бързат за избори, защото знаят много добре какво са вършили през последните няколко месеца и знаят, че и ние знаем и искат да прекратят работата на Народното събрание", заяви зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов.

Реакцията

Малко по-късно позиция по темата дойде и от "Продължаваме промяната". В нея, бившите управляващи казват, че сме станали свидетели "на пореден опит от страна на ГЕРБ да бъде отклонено общественото внимание от важните теми."

Ето и цялата позиция на партията:

"Меморандумът с Джемкорп е прекратен отдавна и темата е затворена без абсолютно никакви последствия за държавата. 

В същото време има истински важни за хората теми, по които партиите в Народното събрание трябва да работят. 

След скоростните промени в Изборния кодекс, днешният опит да се произведе скандал около куха тема, след което отново да се говори за хартиената бюлетина, е поредният знак, че Борисов тласка страната към нови предсрочни избори и вече се готви усилено за тях."
 

Христов потвърди

Междувременно малко след пресконференцията на ГЕРБ, информацията им беше потвърдена и от служебния министър на енергетиката Росен Христов. По думите му, меморандумът е в сила и дори има клауза за арбитраж при неизпълнение - нещо, което до момента винаги се е отричало. В същото време не са представени - от Христов - никакви доказателства за това. 

Пред журналисти във ВЕЦ „Цанков камък“ той обясни, че не са били спазени никакви процедури по съгласуване, както е предвидено за такива меморандуми. Нямало и решение на Министерския съвет, а самият оригинал на договора бил в чекмедже на служител на енергийното министерство, съобщи Дарик, цитирайки министъра. 

В крайна сметка, основната теза и на Христов, и на ГЕРБ е, че прекратяването на действието на документа е подписано от бившия министър Александър Николов, но не и от компанията "Джемкорп". 

Николов: Няма арбитражи, няма неустойки

Клуб Z успя да се свърже и с бившия министър на енергетиката Александър Николов и взе неговия отговор. 

По думите му възможен арбитраж в договора няма предвиден. Няма и никакви неустойки, които страната ни трябва да плати.

"Целият документ е неангажиращ", казва Николов. 

Според Николов, твърденията от днес са "просто обиди към обществото, нищо повече."

В крайна сметка, бившият министър заяви пред Клуб Z: 

"Неангажиращ документ, никакви последствия или каквото и да е за държавата, един от многото привлечени инвеститори в България през месеците от декември до август и един от многото, които си тръгнаха благодарение на приказки на фирма ГЕРБ. Пореден път, в който ГЕРБ и служебно-пребиваващият министър говорят в пълен синхрон. Изключително красиво!"

Николов написа по-рано и в своя фейсбук, че утре ще разкаже във видео за какво точно става дума. 

"Джемкорп": Меморандумът е прекратен

"Меморандумът е прекратен с официално писмо на правителството още преди няколко месеца. Ние сме го признали и нямаме никакви претенеции към България. Всякакви такива обвинения са пълна спекулация."

Това пък каза пред Bulgaria on air един от основателите на фонда Атанас Бостанджиев. Именно той е човекът, който е работил в руска банка преди години.