Бившият съветник на Кремъл Сергей Марков описа Евгений Пригожин като "гласа на народа", защото "той казва истината". Междувременно спекулациите, че бизнесменът може да се превърне в заплаха за управлението на руския президент Владимир Путин нарастват, пише "Нюзуик".

Близо девет месеца след началото на инвазията в Украйна, руската армия отчаяно се бори да постигне успехи в Украйна. Вместо това Киев освободи хиляди квадратни километри територия, като това предизвика съюзници на Путин открито да започнат да осъждат командирите на руските войски.

Пригожин, основателят на частната военна компания "Вагнер", наскоро отправи остри критики към военните лидери и руските олигарси, предизвиквайки спекулации, че може да се стреми да консолидира властта в Русия.

Тази събота Марков похвали Пригожин с публикация в Телеграм за това, че призова руските милиардери да допринесат повече за военната кампания в Украйна.

"Евгений Пригожин каза, че руските олигарси трябва повече да помагат на страната, да помагат за специалната военна операция. Руските олигарси не са спечелили милиардите си, а умело са ги прибрали при разделянето на общата съветска собственост", пише Марков. "И сега те се опитват да сменят гражданството си на израелско, арменско или узбекско и да закътат тези милиарди там. Така Евгений Пригожин става гласа на народа. Защото той говори истината".

Институтът за изследване на войната (ISW) написа на 24 октомври, че Пригожин продължава да трупа власт в Русия, отбелязвайки, че "Вагнер" може "да се превърне в заплаха за управлението на Путин". Иван Клишч, научен сътрудник в Международния център за отбрана и сигурност, каза по-рано пред "Нюзуик", че е възможно Пригожин да се противопостави на Путин.

"Вероятно той ще има за цел да разшири влиянието си във федералната политика. В този смисъл Путин ще бъде длъжен да му угоди. В противен случай Путин рискува да отблъсне мощен съюзник, който наистина може да се обърне срещу него или поне да спре да сътрудничи", каза Клишч по-рано този месец.

Пригожин положи усилия да се хареса на руските националисти, които са разочаровани от липсата на напредък в Украйна.

"Никаква мобилизация на елитите не е имало. Олигарсите и другите представители на елита винаги са живеели в безграничен комфорт и продължават да го правят. Докато децата им не воюват, страната няма да бъде напълно мобилизирана", обяви Кличш, цитиран от "Медуза".

"Нюзуик" съобщи в петък, че са изтекли имейли на източник от Федералната служба за сигурност на Русия, в които се предрича "неизбежна" руска гражданска война на фона на разривите в Кремъл.

"Службата (ФСБ) не е готова за вътрешен терор и Пригожин и Кадиров смятат, че тяхното време е дошло и е настъпил моментът да блеснат. И двамата осъзнават, че ако спрат да се бият и започнат диалог, и двамата ще престанат да бъдат нужни на Путин", пише източникът.