Северна Корея призна независимостта на т.нар. Донецка народна република и Луганска народна република. Лидерът на ДНР Денис Пушилин първи обяви новината като "още една победа на нашата дипломация" на републиката, цитиран от "Комерсант". От посолството на КНДР в Русия съобщили по-късно, че "дипломатическата победа" се отнася и за ЛНР.

"Днес Корейската народнодемократична република призна Донецката народна република. Международният статут на Донецката народна република и нейната държавност продължават да укрепват. Това е още една победа на нашата дипломация", написа Пушилин в канала си в Telegram.

Според ръководителя на ДНР решението на КНДР да признае Република Донбас ще позволи да се установи партньорство между Северна Корея и ДНР в областта на търговията и икономиката.

Днес посланикът на ДНР в Русия Олга Макеева се срещнала с посланика на КНДР в Руската федерация Син Хонг Чул, по време на която корейският дипломат ѝ връчил на документ за признаване на независимостта на сепаратистката република. 

Така Северна Корея стана третата държава-членка на ООН, след Сирия и Русия, която признава независимостта на ДНР и ЛНР.