В свои позиции часове след оповестяването на новия Доклад на ЕК за върховенството на правото и правосъдната минстърка в оставка Надежда Йорданова, и "ръководството на прокуратурата" изразяват удовлетворение. И по традиция - и едните, и другите са съгласни с констатациите.

Йорданова акцентира, че:

ЕК изрично отбелязва поетите в контекста на българския План за възстановяване и устойчивост ангажименти от българското правителство за реформи в сферата на правосъдието и противодействието на корупцията

Както и в последните седмици, тя обещава съвсем скоро внасяне на законов механизъм за отчетност и търсене на отговорност от главния прокурор:

» създаването на този механизъм е обект на законопроект, който до дни ще бъде представен от Министерството на правосъдието.

Йорданова припомня и друга своя активност от последните месеци:

» акцент в Доклада е и искането на министъра на правосъдието за отстраняване от длъжност на главния прокурор.

Нейният прочит е положителен по въпроса със закриването на спецпрокуратурата и съдилищата:

» докладът отчита законодателната реформа за закриване на специализираното правосъдие, като се отчитат в положителен аспект предвидените механизми за преназначаване на съответните магистрати. 

На финала на поста си тя посочва проблемите с евентуално невъзможния нов избор на парламентарна квота за ВСС и проблемите с Инспектората:

» докладът посочва нарастващите опасения във връзка с функционирането на Висшия съдебен съвет. Комисията подчертава, че необходимостта от вземане на мерки във връзка с неговия състав става все по-важна. В доклада са констатирани и проблемите, свързани с политическото влияние върху Инспектората към Висшия съдебен съвет и неговото функциониране в условия на изтекъл мандат.

От своя страна в своя позиция "Ръководството на Прокуратурата на Република България" (без подпис, б.р.) един път набляга, че:

» през последната година отсъства конструктивният подход у представителите на другите власти.

И въпреки че обичат да казват, че нямат законодателна инициатива, оттам заявяват:

» в рамките на изминалите 2 години ПРБ на два пъти е представяла на законодателната власт конкретни експертни предложения за изменение на наказателно-правната уредба. 

Набляга се на една от най-болните за Гешев, ръководството на ПРБ и за някои партии (а и доста медии) тема:

» Прокуратурата изразява своето удовлетворение от ангажимента на Комисията да следи за последиците от приетите... изменения... с които бяха закрити специализираните съдебни органи.

... Припомняме, че ръководството на прокуратурата и представители на Специализирана и Апелативна специализирана прокуратура многократно вече споделиха своите професионални притеснения относно възможните негативни последици пред продължаването на делата за корупция.

И въпреки че "отсъствал конструктивният подход" у другите две власти, от ПРБ заявяват ясно кой ще е виновен отсега нататък:

»  Следва да се има предвид, че отговорността за предизвикателствата, които се очаква да настъпят след влизането в сила на измененията и допълненията в ЗСВ на 28 юли 2022 г., ще е на авторите им

Набляга се и на любимия спор - евро- или наша идея е било да се впише нуждата от по-голяма отчетност на главния прокурор сред мерките по Плана за възстановяване. За пореден път изпълнителната власт е обвинена в лъжа:

» Докладът на ЕК за върховенството на правото за България за 2022 г. напълно потвърждава, изразеното още на 20 декември 2021 г. от ръководството на ПРБ становище, че включването на въпроси и теми от вътрешно-политически характер, отнасящи се до съдебната власт в Плана за възстановяване и устойчивост за България, е извършено не по искане на представители на Комисията, а по изричното настояване на представители на изпълнителната власт на Република България. 

След това от ръководството благодарят за положените усилия на прокурорите, следователите и съдебните служители.