Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън обвини Русия във военнопрестъпление заради насилственото масово депортиране на до 1,6 милиона украинци в Русия. Според високопоставения представител на американската администрация Москва умишлено обезлюдява части на Украйна, предаде Ройтерс.

В изявление ден преди конференцията в Хага относно предполагаемите военни престъпления на Русия в Украйна, Блинкън обяви, че Москва провежда операция по "филтриране", за да премести украинци от окупирания изток и юг в райони, дълбоко в територията на Русия.

"Незаконното прехвърляне и депортиране на защитени лица е тежко нарушение на Четвъртата Женевска конвенция за защита на цивилните лица и е военно престъпление", подчерта държавният секретар.

Той каза, че по оценки от източници, включително самото руско правителство, между 900 000 и 1,6 милиона украински граждани са били отведени от домовете си в Русия, включително в изолирани райони на Далечния изток.

Сред тях има около 260 000 деца, някои от които умишлено са отделени от родителите си и дадени за осиновяване в Русия, посочи Блинкън.

Той каза, че програмата за филтриране изглежда е била планирана рано и съответства на подобни операции, които Русия е предприела в други войни, включително в Чечения.

"Операциите по "филтриране" на президента Путин разделят семейства, конфискувани са украински паспорти и са издавани руски, като това е очевиден опит да се промени демографският състав на части от Украйна", каза Блинкън.

Според него е "наложително" руснаците да бъдат държани отговорни за действията си.

"Ето защо ние подкрепяме усилията на украинските и международните власти за събиране, документиране и съхраняване на доказателствата за жестокости", каза той.