Еквадор спечели мача на откриването на Световното в Катар - 2:0 срещу тима на домакините на пълния стадион "Ал Баит". Звездата на турския "Фенербахче" Енер Валенсия реализира двата гола в 16-ата минута от дузпа и в 31-ата.

Нападателят се разписа още в 3-тата, но попадението не бе зачетено от ВАР заради засада. Латиноамериканците доминираха, можеха да вкарат още голове. Другите два отбора в групата са Сенегал и Нидерландия, техният сблъсък е утре, понеделник, от 18 часа.

С успеха и превъзходството си еквадорците опровергаха слухове преди двубоя, че част от националите им са взели подкупи и ще загубят от домакините с 0:1. 

В 16-ата минута Валенсия вкара първия гол на турнира от дузпа, отсъдена за нарушение срещу самия него от неубедителния през целия мач вратар Ал Шееб. В тези минути домакините изглеждаха тотално объркани и колебливи.

Логично Валенсия удвои в 31-ата, когато реализира с прецизен удар с глава в долния десен ъгъл на вратата след центриране от дясно. Катар имаше шанс да намали в края на полувремето.

След почивката Еквадор умело диктуваше срещата. Хем не позволи на домакините дори да си помислят, че могат да стигнат до обрат, хем съхрани сили.

Играчите на Катар не показаха днес никаква класа като за такъв турнир и станаха първият отбор-домакин на Световно, който губи мача на откриването.