Световното по футбол Катар 2022 бе открито с кратка и стилна церемония. 30-минутното шоу се проведе преди първия мач от турнира между домакина Катар и Еквадор.

Организаторите се постараха да впечатлят света със спектакъл, изпълнен в стилистиката на Олимпийските игри, в който бяха загатнати теми като мултикултурализъм. Нещо, за което домакинът продължава да бъде критикуван, че и бойкотиран в някои страни.

В тази връзка - Шакира така и не появи на откриването, само футболният й химн “Уака, уака” проехтя в колоните. Според неофициална информация поп дивата е отказала хонорар от 1 милион долара.

Още преди дни звезди като Род Стюърт, Дуа Липа и т.н. обявиха, че няма да участват в шоуто.

Така актьорът Морган Фрийман се превърна в главно действащо лице - и глас, но най-вече със запомнящ се етюд с катарско момче в неравностойно положение.

"Заедно можем да изпратим призив към целия свят да се присъедини към нас! Независимо от всичките ни различия, може да не разбираме всяка дума, душите ни усещат емоциите, които ни свързват", каза Морган Фрийман пред 60-те хиляди зрители на стадион “Ал Беит”.

Организаторите направиха кратка ретроспекция на предишните световни първенства с парад на талисманите и изпълнение на някои от популярните химни на изминалите Мондиали.

От музикална гледна точка кулминацията на церемонията бе изпълнението на корейската сензация Джънкук от кей поп бандата BTS, който изпълни песента "Мечтатели" в компанията на катарския певец Фахад Ал Кубаиси.

Световното първенство бе открито с кратка реч на емира на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани.

"От името на Катар ви приветствам с добре дошли на световното първенство. Работихме всеотдайно и неуморно, за да осъществим един от най-успешните турнир. Инвестирали сме толкова много, за да направим добро за цялата човешка раса. В следващите дни ще се радваме на един футболен фестивал. Различни хора ще се съберат заедно да изживеят емоциите. Да забравим различията си и да отпразнуваме този празник заедно. Добре дошли в Катар!", каза шейх Хамад.

Домакините допуснаха хаос във фензоната за откриването

Хаотични сцени белязаха първия ден на фестивалната фензона "Ал Бида Парк" в Доха на старта на Световното първенство по футбол, пише "Ройтерс".

Организаторите позволиха на твърде много фенове да влязат в зоната за мача на откриването Катар - Еквадор. Мястото е с капацитет от 40 000 души, но поне двойно повече хора се опитаха да си проправят път и за дълго време много от тях бяха блокирани между главния фестивален парк и периметъра на входа.

Полицията бързо реагира и трябваше да изтласка разгневените привърженици от входа на фен зоната.

"Беше опасно. Пускаха твърде много хора. Така и не успяхме да стигнем до основната зона и с удоволствие си тръгнах", каза пред Ройтерс фен, носещ дете на почти четири години.

Около 45 минути отне на полицията, за да регулира броя на феновете от района. Разочарованите местни фенове, доброволци и медии бяха видимо раздразнени от полицията, но чуждестранните привърженици проявиха разбиране към ситуацията.