Руски ракети са ударили цивилни сгради и културен център в град Виница в централна Украйна, като при атаката са убити най-малко 23 души, включително три деца, предаде Ройтерс. Украинската прокуратура съобщи, че около 90 души са се нуждаели от медицинска помощ, като състоянието при 50 от тях е сериозно. 

Украинските власти съобщиха също, че 46 души са в неизвестност.

Нападението срещу Виница, далеч от фронтовете на войната, се случило днес сутринта, докато улиците били пълни с хора.

Руските удари били нанесени с крилати ракети "Калибър". Това съобщи говорителят на ВВС на Въоръжените сили на Украйна Юрий Игнат.

"Днес, 14 юли, около 11:00 часа, руските окупационни сили от Черно море нанесоха удари с крилати ракети "Калибър" от подводница по центъра (на Виница)", каза той.

Той отбеляза, че ударите са били срещу цивилни цели.

Украинският президент Володимир Зеленски осъди атаката:

"Всеки ден Русия унищожава цивилно население, убива украински деца и насочва ракети към цивилни цели, където няма нищо военно. Какво е това, ако не открит терористичен акт? Убийствена държава. Терористична държава."

Първоначалните данни сочеха за двама загинали, но бяха актуализирани до 12 от украинските служби.

Областният управител Сергей Борзов каза:

"Имаме въздушен удар във Виница. Има загинали и ранени. Броят се оценява", добавяйки, че няколко други ракети са били свалени.

ЕС осъди удара

ЕС осъжда безразборните обстрели на граждански обекти, включително болници, медицински обекти, училища и убежища.

Това се казва в съвместно изявление на върховния представител на Съюза за външната политика Жозеп борел и еврокомисаря за управление при кризи Янез Ленарчич.

Зверството във Виница е поредното от серията брутални нападения срешу граждани и гражданската инфраструктура, заявяват комисарите. Те припомнят трагедиите в Буча, Мариупол, Краматорск, Кременчук, Славянск, Часов Яр, Харков и Одеса.

„Не може да има безнаказаност за престъпленията, извършени от руските сили и техните политически началници. На всички отговорни за тези зверства ще бъде потърсена отговорност за действията им в съответствие с международното право. ЕС подкрепя всяко усилие за гарантиране на отговорност за нарушаване на човешките права и на международното хуманитарно право“, изтъкват Борел и Ленарчич.