Асоциацията на европейските журналисти - България протестира срещу реакцията на турската държава срещу интервю по Българското национално радио и поиска намесата на Външно министерство.

Става въпрос за разговор от 14 ноември с журналиста и международен наблюдател Мехмет Юмер по повод бомбения атентат в Истанбул, предизвикало посланика на Анкара у нас Айлин Секизкьок да изпрати писмо до до генералния директор на БНР Милен Митев, в което нарича коментар на Юмер "атака срещу Турция".

Реакцията на посланичката е насочена конкретно срещу изявлението на журналиста:

"Не липсват анализи, че това може да е организирано и от държавата, за да се всее страх. Преди избори хората се изправят пред дилемата за избор между свобода и сигурност. Спекулативно би било да се каже кой стои зад атентата".

"Онези, които се опитват да разпространяват подобни изопачени идеи, са терористични организации като ПКК, FETÖ и ISIS, врагове на турския народ и държава", заявява в писмото си Секизкьок.

От АЕЖ разпространиха днес позиция, в която наричат "недопустимо" писмото на турската дипломатка. "В нарушение на чл. 41 (1) от Виенската конвенция за дипломатическите отношения, Нейно превъзходителство прави коментари, влизащи в противоречие с чл. 39 и 40 от Конституцията на Република България. А те гарантират свободата на изразяване и неприкосновеността на медиите", посочват от съсловната организация.

И допълват:

"В интервюто Мехмет Юмер се държи като журналист и не налага своето мнение, а по-скоро прави обзор на коментарите в турскоезичната среда. Той говори със съчувствие към жертвите и коментира, че, за съжаление, терорът продължава да бъде една от кървящите рани на Турция.

Крайно учудващо е, че това интервю предизвиква подобна непремерена реакция от страна на посланик Секизкьок. Тя си позволява да съветва Българското национално радио какви събеседници да кани и какви не. 

Дипломатическата представителка определя БНР като официалното радио на България. Това не е фактологично вярно, тъй като става дума за обществена медия, която се финансира с публични средства, но не следва да бъде държавна и да изразява единствено гледната точка на правителството.

Посланик Секизкьок засипва Юмер с неподплатени с нищо квалификации. Дори свързва името му с обвинения в принадлежност към организация, която според нея е терористична. Макар да не е била обявена за такава в Европейския съюз или където и да било в демократичния свят."

В заключение АЕЖ настоява Министерството на външните работи да извика посланик Айлин Секизкьок, за да ѝ обясни, че в България не е допустимо журналисти да бъдат квалифицирани като терористи само защото отказват да служат на управляващите на своята или на чужда държава. 

Съсловната организация "изразява учудване от липсата на публичен официален отговор от ръководството на БНР".

"Видно е, че публикацията на сайта на радиото има сериозни разминавания с казаното в интервюто. Това обаче няма как да бъде основание за подобно поведение от страна на чужд посланик. Липсата на реакция от БНР, както и от официалните държавни институции – МВнР и СЕМ – би създало опасен прецедент, че в България ще се толерират дипломати, които оказват натиск над медии и журналисти", посочват оттам.