Парламентът на РСМ прекрати дебатите за "френското предложение". Малко след 19:00 часа българско време председателят Талат Джафери съобщи, че те ще продължат утре в 12:00 часа българско време.

По време на дебатите със свирки и вувузели опозицията в Собранието, предимно депутати на ВМРО-ДПМНЕ, заглуши изявленията на народните представители, подкрепящи предложението. Какофонията достигна своя връх по време на обръщението на премиера Димитър Ковачевски, който говори за бъдещите европреговори и увери, че няма да бъдат застрашени държавните интереси, както и идентичността на гражданите на Република Северна Македония.

Да го чуят обаче успяха само депутати от управляващата коалиция, които използваха слушалките за превод. Накрая част от депутатите от опозицията скандираха "предател".

По-рано към Собранието обръщение отправи и председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. Пред македонските депутати тя заяви, че Скопие трябва да направи крачка напред към Европейския съюз и подчерта, че така наречените "македонски език" и "македонска идентичност" се признават от Съюза.