„Лукойл Нефтохим България” ще отчита приходите си изцяло в България. Това ще се случи от 1 януари 2023 г.

Това обяви по време на брифинг транспортният министър Христо Алексиев.  Това означава, че дружеството ще започне да плаща пълните си данъци у нас и няма да използва т.нар. трансферно ценообразуване.

"Служебното правителство може би повече от 2 месеца работи много целенасочено и приоритетно за овладяване на кризите в енергетиката, инфлацията, цените на горивата. Водим активен диалог както с „Лукойл Нефтохим България”, така и с всички търговци и производители на горива, вносители, износители.

Днес постигнахме важна стъпка напред. С ръководството на „Лукойл” постигнахме договореност от 1 януари 2023 г. да прехвърлят цялата си икономическа дейност в България.

Тоест, всички приходи, данъци от тяхната дейност, да бъдат показани, плащани в България, а не както беше досега в Холандия или Швейцария. Смятаме, че това е резултат от нашия активен диалог, от общите усилия, които предприехме заедно", заяви Алексиев днес на специална пресконференция. 

Другата новина от днес е, че според правителството новият закон за свръхпечалбите на енергийните дружества щял да вземе 100 милиона повече от "Лукойл", което е в рязък контраст с всички изчисления на икономисти и финансисти, които предполагат в пъти по-малка сума. 

"Догодина може да разчитаме на около 700 милиона лева, които да постъпят в бюджета. Тези средства ще ги използваме на първо място за компенсиране на най-уязвимите групи и нас", похвали се Алексиев. 

Според икономическият министър Никола Стоянов споразумението отваря вратата в българския бюджет и така ще влизат повече данъци.

Промяната в корпоративната структура на компанията е договорена с високото ръководство на дружеството. Припомняме, че през последният месец правителството със зъби и нокти се бори да позволи на "Лукойл" да изнася извън страната рафинираните си продукти - нещо, което бе забранено от кабинета "Петков". 

До момента родната рафинерия реално изнасяше печалбата в Швейцария през дружеството "Литаско". Все още не става ясно защо "Лукойл" години наред действа по този начин, а изведнъж реши да стане "прилична" компания. Остават само съмненията за някаква "бартерна сделка" - ние позволяваме износа им, а те - започват да плащат данъци у нас. 

Очаквайте подробности!