Парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията се събира извънредно заради изявлението на евродепутата Томаш Здеховски относно "петорна експертиза", извършена от българската прокуратура и изпратена на Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент, на снимките и видеото с кюлчетата и парите, за които се твърди, че са заснети в спалнята на бившия премиер Бойко Борисов в правителствената резиденция "Бояна".  

Поканен е и главният прокурор Иван Гешев.

Очаква се в заседанието да се включат евродепутатите Елена Йончева и Цветелина Пенкова, както и журналистите Атанас Чобанов и Иван Бакалов.

Както Клуб Z писа, чешкият евродепутат Здеховски, оглавявал мисия на Европейския парламент у нас направи заключение, че снимките на златните кюлчета в спалнята на Борисов са манипулирани. Тази информация била установена от независима петорна експертиза, предоставена от Гешев на Комисията по бюджетен контрол. Сведенията са поискани от евродепутати, участвали в нейна мисия в България през април. 

Така, на база информация от българското обвинение, евродепутатът направи следните заключения: Манипулацията е установена чрез независима петорна компютърна експертиза, назначена от българските власти. Резолюцията на част от обектите на снимките - парите и златните кюлчета, се различава от резолюцията на останалите заснети предмети. Служители на резиденцията заявили на разпити, че никога не са виждали подобни предмети. Освен това самите данни на снимките навеждат на мисълта, че са направени в течение на година и половина. Изследванията на експертите показват, че предметите на снимките в течение на този период изобщо не са помръднали.

[[nid:129859]]

Тези заключения на Здеховски предизвикаха моментална реакция и у нас, и в ЕП. Евродепутатката от БСП Елена Йончева предложи да бъде организирано ново изслушване в Европейския парламент за ситуацията в България. "В нито един документ на Европейския парламент няма подобно заключение. Нещо повече - такава констатация няма и в писмото на българската прокуратура", посочи тя.

Като член на мониторинговата група за демокрация на Европейския парламент, която наблюдава ситуацията в България, Йончева разполага с това писмо. То е получено в края на юни и в мониторинговата група, която беше на посещение в София през есента на 2021 г.

По думите й за експертизата на снимките е написано следното:

"Установено е, че доколкото анализираните файлове не са оригиналните, а копия от тях, не е възможно да се установи точно какво и кога е било заснето."

На изслушването, което ще поиска българската евродепутатка, е много вероятно да бъде поканен главният прокурор Иван Гешев, за да обясни напредъка на работата по случаите със снимките с кюлчетата и "Барселонагейт".