"Политическата криза трябва да се избегне почти на всяка цена".

Това заяви премиерът в оставка Кирил Петков в началото на консултациите при президента Румен Радев във връзка с връчването на третия мандат за съставяне на правителство.

"Ние осъзнаваме огромната отговорност", заяви Петков.

И допълни, че единственото, което не трябва да се прави, е да се дават 2 млрд. лв. "в ръцете на 8-10 човека".

"Максимално диалогични сме, готови сме да направим всичко възможно да има България работещ парламент и правителство. Единствено не сме готови да дадем всички обществени средства на шепа хора да ограбват населението.

Много зависи и от вашето решение при кой ще отиде третия мандат. Очакваме с огромно нетърпение. Ако е при наши сегашни коалицинни партнори, ние см абсолютно отворени за разговор и диалогичност", каза Петков.

Попитан от президента дали са готови на разговор с всички свои досегашни партньори, т.е. и с "Има такъв народ", той отговори:

"Готови сме да говорим с абсолютно всички полтически партии и техните депутати, които могат да вемат сами решения и не са зависими от задкулисни сили, които не са в парламента. Без даване възможността задкулисието да вземе бъдещото управление".

В началото президентът изтъкна очертаващата се газова криза - с намек за критика към управляващите, че не са осигурили доставки. По думите му инфлацията и цените, особено на горивата, правят живота все по-труден.

"Липсата на дългосрочен договор за доставка на газ вещае студена зима и колапс за бизнеса, пътищата могат да останат не само без ремонт, но и без зимна поддръжка. Все още не сме емитирали 8,5 млрд.  лв. дълг съгласно Закона за държавния бюджет, а и лихвите растат. Много от законите по Плана за възстановяване и устойчивост все още не са внесени в парламента", изброи президентът и добави, че за да се справим с всичко това, трябва работещ парламент. 

[[nid:129849]]

А в отговор Петков посочи, че президентът добре знаел, че азерският газ вече тече към България и е на една трета от цената на досегашния ни доставчик. Според Петков в икономически отношение България е добре, а инфлацията е привнесена отвън.

"Провеждам консултации с всички парламентарно представени политически сили в търсене на обединение около отговорни национални цели и приоритети и в очакване да се оползотвори последната надежда – третият мандат за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент.

Явно след прокараните нови червени линии това не е лека задача, но политиците и в парламента и в правителството са там по волята на българските граждани, които очакват диалог, компромиси, усилена работа, така че да се решават техните проблеми, които в условията на глобална криза растат с всеки един ден.

За да се справим с всички кризи ни трябва работещ парламент. Необходима ни е не просто сделка за ново правителство, а ефективно управление със стратегически хоризонт от време, в който да изпълни необходимите реформи."

Това каза още президентът.

"Аз ясно показах - личните кандидатури въобще не са от значение. Най-важното е да сме сигурни, че имаме парламент, който може да подкрепи това правителство от хора, които вземат решение в парламента".

Това каза Петков след края на консултациите.