Руският опозиционен лидер Алексей Навални, който от месеци критикува тежките условия в наказателната колония, в която се намира, заяви днес, че завежда дело срещу нея, защото му били отказани ботуши въпреки снеговалежите и студовете, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Подавам иск срещу затворническата колония, в която се намирам и искам да ми осигурят зимни ботуши", пише той в съобщение, изпратено до адвокатите му и публикувано в социалните мрежи.

Според Навални, който се намира в колония на 200 км от Москва, това "е отличен пример за хитростта и сложността на системата за натиск" в руските затвори. 

"Ако не ви дадат зимни ботуши, това означава, че няма да излезете на разходка (и ще страдате), или ще излезете на разходка и ще се разболеете (което вече ми се е случвало)", казва опозиционният лидер.

Той добавя, че да се разболееш в колонията е "абсолютно непрепоръчително": топлата вода е ограничена до три чаши на ден и това би означавало да се искат лекарства и услуги от администрацията на затвора.

"Когато усети, че има допълнително влияние, администрацията започва да ви извива ръцете и да изисква от вас да направите отстъпки", казва Алексей Навални. "Глупавите ботуши ме правят уязвим", допълва той.

Навални се обръща и към някои от поддръжниците си, които му пишат и говорят за депресия и мрак в писмата си, адресирани до него.

"Сериозно ли? Хайде, вземете се в ръце. Ако сте живи, здрави и свободни, не всичко е толкова лошо. Изпийте си екзотичното кафе с аромат на тиква и направете нещо, за да донесете свобода на Русия", добавя той.

Навални беше арестуван в Русия през януари 2021 г. при завръщането си в страната след тежко отравяне от руските тайни сблужби и след лечение в Германия. През март тази година той беше осъден на девет години затвор при строг режим заради обвинения в "мошеничество", които според него са фалшиви. През октомври опозиционерът съобщи, че са му повдигнати нови обвинения, за които може да получи до 30 години затвор.