В ГЕРБ не виждат формула, по която да има правителство в този парламент, но е готова да участва в търсенето на решения на кризите.

Това каза председателката на парламентарната група Десислава Атанасова в началото на консултациите с президента Румен Радев по повод връчването на третия мандат за съставяне на правителство.

"Нашата парламентарната група не вижда формула, зад която да има правителство. Поемаме отоворност да търсим решения за това как държавата ни да се справи с тези кризи.

Ние сме хора, които могат дадат решения, стига да има кой да се вслуша в тях. Нашата парламентарна група предлагаше такива решения и добре, че Народното събрание в голямата си част ги подкрепи", каза Атанасова.

И даде пример с компенсациите за цената на електроенергията, мораториума върху тази цена преди това и др.

"Тук сме с целия опит и експертиза. Готови сме да участваме в консултациите за търсене на изход от кризите", каза Атанасова.

Любопитното е, че днес на консултациите от името на ГЕРБ дойде и бившият енергиен министър на партията - Делян Добрев. Знаково за това кои според ГЕРБ са кризите беше и присъствието на бившите министри на социалната политика, финансите и здравеопазването - Деница Сачева, Кирил Ананиев и Костадин Ангелов, както и на бившия вицепремиер по еврофондовете - Томислав Дончев.

Президентът изтъкна, че третият мандат е последната надежда да бъде съставено правителство в рамките на сегашния парламент.

"Хората очакват решаване на техните проблеми, голяма част от тях се коренят в предишни управления. Вие с вашия голям опит напълно осъзнавате какво означава точно в такива критични моменти да се отива на избори. В преходни периоди администрацията не може да работи", каза Радев.

 

"Имахме много задълбочен разговор за всички кризи. Готови сме да даваме решенията.

Една от причините за това, което се случва в държавата, е, че няколко фамилии управляват държавата като частните си фирми. Единствената възможност някой да им се противопостави е мнозинството в парламента на парламентарната република.

Тайна ли е, че фамилията на г-н Лорер управлява едновременно министерство на иновациите, здравната каса и министерството на финансите? Министър-председателят и неговият началник на кабинет са в някакви отношения, аз не знам какви".

Това каза Атанасова след консултациите при президента. Тя коментира и изявлението на Асен Василев, според което американското посолство оказва натиск за съставяне на правителство с участието на ГЕРБ, като "посланието" било предавано чрез "Демократична България" и БСП.

"Българските интитуции са тези, които единствено могат да вземат решения по тези въпроси. В Народното събрание се гласува съставът на правителството", заяви Атанасова.

Тя допълни, че ГЕРБ може да бъде "моторът на съдебната реформа".

"Предложихме решение за провеждане на съдебна реформа. Без нас съдебна реформа не може да се случи, можем да бъдем моторът за бъдеща съдебна реформа", каза още Атанасова.