Люксембургските власти решиха да предоставят  на Украйна допълнителни бронирани автомобили „Хъмви“, съобщи агенция Укринформ цитирана от БТА (у нас цивилният вариант е известен като Hummer или Хамър б.р.).

Според агенцията министърът на отбраната на страната Франсоа Бауш е заявил в Туитър:

„Армията на Люксембург и Министерството на отбраната подкрепят украинските въоръжени сили, като изпращат допълнителни многоцелеви колесни превозни средства с висока мобилност "Хъмви". Те ще укрепят способността на Украйна да упражнява правото си на самозащита", пише той.

Както съобщи Укринформ, националният директор по въоръженията и координатор на военната помощ на Люксембург полковник Ги Хофман заявил, че Люксембург обмисля да предостави на Украйна 155-милиметрови артилерийски боеприпаси, безпилотни летателни апарати и бронирани машини.

Литва също ще продължи да подкрепя Украйна, като предоставя допълнителни боеприпаси, посочва Укринформ. Това заяви министърът на отбраната Арвидас Анушаускас след заседание на Държавния съвет по отбрана, на което бяха обсъдени и приоритетите за подпомагане на Киев.

"Взето е решение за по-нататъшни форми на подкрепа, ще бъдат предоставени необходимите за Украйна боеприпаси", заяви Анушаускас.

Той уточни, че помощта на Литва за Украйна надхвърля 640 милиона евро, като военната подкрепа е за над 232 милиона евро.