"Мислех, че сме на консултации за съставяне на правителство."

Това каза съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов на президента Румен Радев по време на консултациите около връчването на мандатите. Репликата му бе по повод на това, че основната тема за държавния глава се оказа не бъдещото правителство, а даването на оръжие за Украйна.

Президентът се възползва от повода, за да критикува яростно решението на парламента, инциирано от "Демократична България", включително с цитиране на постове във фейсбук.

"Какви мерки предлагате, за да не се въвлечем в пожара на войната? Аз съм критичен да се разоръжим по време на война преди да сме доставили и усвоили нова техника. На какви параметри почива тази ваша идея", заяви президентът.

На което Иванов отговори:

"Ние не твърдим, че разполагаме с конкретни цифри. Изпълнителната власт получи политическа подкрепа да вземе решение, да покажем способност, да носим отговорност като член на съюзите, които имаме. Каква точно - е въпрос на преценка на изпълнителната власт.

Това решение изцяло трябваше да се вземе от изпълнителната власт. Намесата на парламента не беше добър знак."

Иванов попита на какво се дължи твърдението на президента, че даването на оръжие за Украйна ни вкарва директно във война, след като много страни вече са го направили и не са във война.

Вместо да отговори на този въпрос, президентът контрира с друг въпрос - на какво се дължи пък схващането на "Демократична България", че е възможно да получим ново оръжие, ако си дадем старото на Украйна.

"За нас е неприемливо Путин да успее, а ние да си викаме - украинците да се оправят. Ако Путин успее, това няма как да установи справедлив и траен мир, а най-малкото - мир в наш интерес", каза Иванов.

Той припомни, че успех на Путин ще означава, че всеки може да налага своите имперски интереси със сила. И припомни, че войната в Украйна за Путин е само началото на неговите амбиции за връщане на имперско влияние в Източна Европа.

Президентът призна, че солидарността ни към НАТО е изключително важна.

"Но тази отговорност към алианса се базира на способността ни да поддържаме нашите отбранителни спосбности. Това е най-важният ангажимент.

Вие проповядвахте теза, че модернизацията на българската армия трябва да се обвърже с предоставяне на въоръжение за Украйна. Веднага даваме нашето, получаваме натовско.

Как си го представяте този процес? Какво стана и какво получиха тези държави", попита още Радев.

Иванов каза, че никога от "Демократична България" не са обвързвали двата процеса в такава степен.

"Даваме комплексен инструментариум на изпълнителната власт. Аз съм удовлетворен.

Министърът на отбраната каза, че ние можем да дадем. Това става без да се лишаваме от способности, оказа се възможно.

Оттам нататък воденето на преговори е работа на правителството", каза Иванов.

Той припомни, че войната в Украйна е започнала още през 2014 г. с инвазията в Крим.

""Крим е руски" е една фраза, която тежи", каза Иванов, цитирайки думи на президента, които той е заявявал неведнъж.

На което държавният глава отговори:

"Анексията на Крим е нарушение на международното право. Но руските самолети сега излитат от Крим. Това е обективна реалност."

Президентът уточни, че това му изказване е било от "стратегическа гледна точка", а не от гледна точка на международното право. Той припомни, че НАТО "охлажда всеки ентусиазъм" за влизане на Украйна в съюза, защото това ще вкара алианса във война с Русия.

"Защитавам своите хора. Всеки ден търпя критики всякакви. Когато се атакуват хората около мен, не мога да мълча.

Вие казахте: "кохортата окoло Радев отслабва България". Всички са звършили американски военни академии. Вашата кохорта са завършили съветски академии!"

Това каза Радев.

На което Иванов отговори, че изказването му за кохортата е било свързано с енергийната политика. Той заяви, че енергийният министър Росен Христов търпи много сериозна критика.

"Първите 7 години са много по-важни - не знам къде е завършил вашият министър. Един от най-неуспешните ви кадрови избори", каза Иванов.

На което Радев отговори с това, че цената на газа е паднала, а интерконекторът с Гърция е бил завършен (първото е факт на световните пазари - напук на "апокалиптичните" заплахи как загиваме без "Газпром". Второто бе подготвено от правителството на Кирил Петков и сегашният кабинет само финализира и отряза лентата, б.р.).

В разговора все пак стана дума и за вътрешната политика. Радев заяви, че бави мандатите, защото не иска да има избори през януари и февруари. Затова третият мандат, ако има такъв, ще бъде връчен чак след Нова година, за да има избори през март.

Но все пак, ако партиите искат да има избори през зимата, президентът щял да се съобрази.