4-годишната Лиза, болна от синдрома на Даун и наричана от майка си Слънчевото момиче, се превърна в символ на кървавата баня в украинския град Виница.

Нейни снимки и видеоклип, заснет само  час преди гибелта й, заляха социалните мрежи и предизвикаха възмущение не само в Украйна, но и по света.

Най-малко 23-ма души бяха убити, а над 70 бяха ранени при удар с две руски ракети по цивилни сгради и културен център във Виница вчера. Поне три от жертвите са деца.

Ракетите „Калибър“ били изстреляни от подводница в Черно море. Украинският президент Володимир Зеленски нарече извършителите на деянието „скотове“.

Приживе Лиза се прочула благодарение на инстаграм профила на майка си Ирина. Тя обожавала детето и пълнела профила с негови снимки.

Вчера Ирина, както обикновено, завело Лиза на логопед. По пътя детето бутало количката, в която често се возело. Майка му заснела видео и го пуснала в мрежата.

Час по-късно, докато се връщали от логопеда, край тях паднала ракета. Лиза загинала на място, а майка й оцеляла и в момента е в реанимация.

Световните агенции публикуваха снимка на детска количк след бомбардировкатаа, подобна на бутаната от Лиза.

Държавната служба за извънредни ситуации (ДСИС) в Киев пък публикува снимка на загиналата Лиза, където главата на детето е замазана. Можете да я видите ТУК.

„Малката Лиза, убита днес (вчера – б.р.) от руски ракети, се превърна в слънчев лъч“, е написано към снимката, разпространена от ДСИС.